JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IT-proppen ger inte bredband åt alla

Den statliga IT-Kommissionen är inte helt nöjda med regeringens IT-proposition. Den går inte lika långt som Kommissionen förordat.


- Detta är en bra början. Men det ger inte bredband åt alla. I vår utredning kom vi ju fram till att det kostar 60 miljarder kronor att nå det målet, säger Jan Berner på IT-kommissionen.

Det är dock uppenbart att regeringens beslut att Svenska Kraftnät skall bygga ut ett nationellt fibernät innebär en viktig förändring. För någon månad sedan fick Telia ett viktigt bredbandskontrakt med samtliga kommuner i Dalarna men nu när regeringen presenterat sin proposition finns uppenbart intresse för att hyra svart fiber från Svenska Kraftnät.

- För oss är Svenska Kraftnäts utbyggnad mycket intressant. Inte minst för att vi har den stora kraftgatan till Sälen som går förbi här, säger Anna Haars, IT- ansvarig i Malungs kommun.

- Vi kommer bland annat att diskutera ett eget stadsnät den närmaste tiden men inga beslut är fattade än, säger hon.

- Det avtal vi har med Telia påverkas inte av att Svenska Kraftnät bygger fiber fram till kommunen. Teliaavtalet löper på tre år och är mycket bra för oss. Däremot kan det kanske påverka samarbetet på sikt, säger Anna Haars.

Erika Ingvald

Frilansjournalist



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)