JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Distributörer tappar marknad

Komponentdistributionen i Europa växte med 4 procent, till 11,9 miljarder dollar, under fjolåret.

Det är mindre än hela den europeiska komponentmarknaden som växte med 6,7 procent. Det rapporterar nyhetsbrevet The Lennox Report.



De europeiska distributörerna stod i fjol för 63,6 procent av alla komponenter som såldes via distributörer i Europa. Det är samma siffra som 1998 och motsvarar ett värde på 7,57 miljarder dollar. Totalt uppskattas distributionsmarknaden vara värd 11,9 miljarder dollar.

De tolv största distributörerna växte med 4,2 procent, trots att bland annat Arrow, Eurodis och Tekelec minskade försäljningen av pc-relaterade produkter på grund av de låga marginalerna. Att distributörernas andel av den totala försäljningen minskade förklaras av att de snabbväxande tele- och datakomföretagen i hög grad servas direkt av komponenttillverkarna.

Halvledarkomponenter svarade för 75,6 procent av försäljning hos de 12 största distributörerna, vilket är praktiskt taget oförändrat från året innan. Veba ökade visserligen halvledarförsäljningen med 200 miljoner dollar men det vägdes upp av en ökad försäljning av passiva komponenter hos andra distributörer.

Under fjolåret köpte Avnet brittiska SEI Macro Group och SEI i Europa, IEC förvärvades av Rutronic/Abacus Polar och Acal köpte Sedgemoor.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)