JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikskrotare skall certifieras

Alla som säljer, importerar och tillverkar elektronik ska dela på ansvaret för återvinning enligt ett regeringsförslag som förmodligen blir proposition i juni.

Förbud för deponi innan demontering av certifierad återvinnare ingår också i förslaget.

22 maj fick regeringen färdigt ett förslag för hur elektronik ska återvinnas. Det blir producentansvar som förväntat, men inte enligt Kretsloppsdelegationens förslag som presenterades för ett år sedan, se Elektroniktidningen 96:9.

Återförsäljarna kommer inte att bli ensamma om ansvaret, utan det ska delas mellan tillverkare, importörer och grossister. I förslaget ingår även certifiering av återvinnarna.

Till skillnad från Kretsloppsdelegationen föreslår regeringen inga nya lagar. Producentansvaret kommer förmodligen att regleras av en förordning som kommer att presenteras efter att EU-kommissionen fått säga sitt. I det aktuella förslaget finns dock riktlinjerna som regeringen presenterar redan nu för att branschen ska få tid att förbereda sig.



Utan detaljföreskrifter


Regeringens avsikt är att de som får ansvaret också ska få frihet och slippa alltför många detaljföreskrifter, något som kritikerna tyckte att Kretsloppsdelegationens förslag var alldeles för fullt av, se Elektroniktidningen 96:16.

Vad som krävs är i princip att de producentansvariga tar emot vad konsumenterna lämnar in, att de informerar och att de skickar vidare till återvinning.

Sture Lundin, VD för Elektronikförbundet och företrädare för några av dem som ska få producentansvar är nöjd med att ansvaret blir delat. Men han tycker att övergångsperioden borde vara tydligare definierad. Det behövs också förslag till sanktioner mot dem som försöker smita undan producentansvaret.



Godkänd demontering krävs


Vad gäller deponi så ska reglerna bli tydliga och inte tillåta fusk. Regeringen går på Kretsloppsdelegationens linje och föreslår förbud mot att köra elektronik till tippen innan godkänd demonterare fått göra sitt.

Godkännandet blir i form av certifiering utförd av organisationer som ska vara ackrediterade av Swedac. Regeringen föreslår en ändring i renhållningslagen så förslaget måste godkännas av riksdagen.

Ola Sonesson på Technoworld, ett av de stora återvinnarföretagen, är mycket positiv till certifiering:

- Det är alldeles utmärkt.

De stora, väl etablerade återvinnarna har varit besvärade av konkurrensen från kommunerna där ALU-anställda fått sköta demonteringen utan större krav på kompetens, eller på lönsamhet. Med certifieringen försvinner förhoppningsvis några av de mer oseriösa.

Regeringsförslaget lämnades över till lagrådet 27 maj. Har lagrådet inga större invändningar blir förslaget en proposition i början av sommaren. Förhoppningsvis kan den presenteras för riksdagen under hösten.

Några tidsplaner finns inte. Målet för certifieringen är "så snart som möjligt", medan producentansvaret ska införas i en takt som gör det möjligt för branschen att hinna bygga upp ett system.

Kerstin Lundell

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)