JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Containerfynd gav storslam

18-årige Magnus Samuelsson från Danderyd tog hem storslam i den stora amerikanska vetenskaps- och tekniktävlingen Intel ISEF. Magnus vann en hel rad priser med sin mikrodatorbaserade seglingslogger.

Elektronik och tävlingssegling är Magnus Samuelssons båda intressen. Vad kan då vara naturligare än att kombinera de båda och bygga en egen elektronisk seglingslogger för att kunna finslipa sin egen tävlingsteknik?

Efter att ha visat upp sin "Sealog System 2000" på utställningen Unga Forskare fick Magnus Samuelsson åka till USA och vara med i den Intelsponsrade utställningen "International Science and Engineering Fair".

Där vann han kategorin "Engineering", ett pris från amerikanska kustbevakningen, en dator från Intel och ett fyraårigt stipendium för studier vid University of Louisville, Kentucky. De rena penningpriserna var sammanlagt på 9 000 dollar.



Veteranprocessor


"Sealog System 2000" är uppbyggt kring en riktig veteranprocessor, en CDP-1802 som började tillverkas av RCA i mitten av 70-talet.

- Jag hittade processorn i en container, berättar Magnus Samuelsson.

Finesserna med CDP-1802 är dels att den är strömsnål och dels att den inte kräver något utvecklingssystem när man konstruerar med den. Programmeringen sker med maskinkod. Magnus har erfarenhet av processorn från andra elektronikprojekt. Den första gången han använde processorn var i ett projekt i åttonde klass.

Fyra analoga ingångar

- Totalt har jag väl 100 mindre och 10 större elektronikprojekt bakom mig, säger han.

Sealog System 2000 är försedd med fyra analoga ingångar till vilken man kan ansluta olika givare. Idag finns en elektronisk kompass, givare för vindens infallsvinkel, temperatur, pH och tryck. Magnus har utvecklat såväl givarmodulerna och gränssnittet mot loggern själv.

Position kan den inte visa än, men Magnus har planer på att ansluta den till en GPS-navigator. Sealog System 2000 finns bara i ett exemplar. Än har ingen hört av sig för att kommersialisera den.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)