JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ge gamla konstruktioner nytt liv

Morgondagens jättestora asicar kan bara konstrueras med hjälp av återanvändning av gamla konstruktionsdelar. Dessa så kallade IP-block väntas därför snart få mycket stor betydelse.

EDA-träffen är en svensk konstruktionskonferens som blivit ett säkert vårtecken. I år yrde visserligen snöstormen utanför Electrum i Kista där den 16:e upplagan gick av stapeln i mitten av april.

Inne på konferensen yrde istället begreppet IP - Intellectual Property - i luften. Många talare var rörande eniga om att IP, alltså återanvändning av färdiga konstruktionsblock, är nyckeln till framtidens gigantiska asicar med miljontals grindar. Problemet är att det saknas standarder och metoder för att göra återanvändningen möjlig även i praktiken.

Sedan skall man ju inte glömma att dagens kretsar sällan ligger i miljongrindsklassen. Flera konstruktörer höll intressanta föredrag om sina erfarenheter inom konstruktion, både vad gällde verktyg och olika asictyper. Ingenstans lyftes återanvändning fram. Däremot presenterades många andra intressanta synpunkter på nya verktygstyper som emulatorer, samverifieringsverktyg och hjälpmedel för formell verifiering.



Underlättar konstruktionen


Slutsatsen var att dessa nischverktyg på verifieringsområdet verkligen underlättar konstruktionsarbetet, även om det naturligtvis finns en hel del problem kvar att lösa.

EDA-träffen organiseras av Sveriges Verkstadsindustrier. Årets konferens lockade runt 150 deltagare och 15 utställare. Den vanliga konferensen kompletterades med halvdagarsföreläsningar. På repertoaren fanns ämnen som "Konstruktion för testbarhet" och "Nästa generations konstruktionsverktyg: Hur de passar i verkliga konstruktionsflöden".

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)