JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pistorio räknar med ny uppgång

- Den starka tillväxten på halvledarmarknaden från fjärde kvartalet 1996 har brutits. Men en ny uppgång är på väg säger Pasquale Pistorio, VD för SGS-Thomson.

Pasquale Pistorio passade på att presentera kvartalsrapporten samtidigt med invigningen av den nya halvledarfabriken i Catania på Sicilien (se även s 23). Företagets försäljning under perioden var värd 944 miljoner dollar, en nedgång med 8 procent jämfört med motsvarande period förra året. Vinsten före skatt halverades till 112 miljoner kronor. Pasquale Pistorio noterade att SGS-Thomson inte minskar lika mycket som marknaden gjort i sin helhet, 13 procent jämfört med första kvartalet 1996, enligt SGS-Thomsons bedömningar.

Att halvledarmarknaden räknat i pengar åter är på väg nedåt, beror på överkapacitet och ett hårt konkurrensläge med pressade priser.

Pistorio pekade särskilt ut DRAM-marknaden som en problemfylld sektor. SGS- Thomson gör inte DRAM, som bekant.

Räknar man antal levererade komponenter är uppgången på halvledarmarknaden däremot tydlig. SGS-Thomson räknar med en successiv ökning av sin försäljning under resten av året.

Den nyinvigda fabriken M5 i Catania är SGS-Thomsons tredje fabrik för 200-mm skivor (8 tum).

Kapaciteten kommer att vara 4 000 skivor i veckan när den är i full gång. Processerna klarar geometrier på ned till 0,35 μm, men man startar med 0,5 μm. Anläggningen är främst avsedd för flashminnen. De första flashminnena på 2 Mbit från Catania når möjligen marknaden redan före sommaren.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)