JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Största mässan ökade igen

610 000 personer kan inte ha fel. Så många besökte årets CeBit i Hannover. De fick bland annat se DVD- spelare, modem för 56 kbit/s och mobiltelefoner.

Det stora antalet besökare innebar en ökning från året innan, trots att jämförbara mässor stagnerar och trots att konsumentelektroniken brutits ut och givits en egen mässa, CeBit Home. Till de prylar som dominerade mässan hörde DVD-spelare, 56 kbits modem och platta skärmar.

Philips hör till de företag som har DVD-spelare för serietillverkning. Priset på spelarna ligger idag på 5 000-7 000 kronor.

US Robotics presenterade X2. Den är tänkt som standard för modem på nivån 56 kbit, och mycket talar för att den faktiskt blir det.

De stora on-lineföretagen, som AOL och Compuserve, har sagt att de ska anpassa sitt utbud till den nya hastigheten.

Fujitsu, Sharp och Nec fanns bland de många tillverkare som visade platta skärmar. Sharp visade en prototypskärm på 40 tum.

Till de intressanta branschnyheterna hör att SES, det företag som ansvarar för TV-satelliten Astra, har gått samman med Intel för att också använda satelliten för kommunikation. Kommunikation på upp till 30 Mbit per sekund ska vara möjlig, och Intels nya processorgeneration, Pentium II, ska kunna behandla bilder som kommer den vägen.

Daimler-Benzkoncernen är genom sitt tjänstebolag Debis på väg att hyra egen telenätskapacitet. Debisbolaget Debitel har hittills bara sålt och förvaltat GSM-abonnemang men går nu alltså över till att också fungera som operatör.



Effektivitet och säkerhet


Nokia, Motorola och tyska Telekom hoppas att deras slutna digitala kommunikationssystem Tetra ska kunna ersätta de analoga informationsnät som idag används av exempelvis polis och taxi. Europeisering, tillsammans med bättre effektivitet och säkerhet hör till säljargumenten.

CeBits skilsmässa från hemelektroniken gjorde att andelen fackfolk bland besökarna steg till 86 procent, från tidigare års 76 procent.

Lars-Gunnar Larsson

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)