JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Framtidens elektronikproduktion kräver mer samarbete

USA är på väg att halka efter övriga världen i produktionskunnande. Det beror på att regeringen knappt bekostar någon kortsiktig utveckling längre. Och industrin i USA har inte råd med långsiktig forskning.

Den amerikanska elektronikindustrin måste satsa mer på forskning och utveckling av produktionsmetoder och produktionsutrustning. Det fastslår industriorganisationen National Electronics Manufacturing Initiative, Nemi, där ett 50-tal företag och organisationer är medlemmar, i en nyligen presenterad analys.

Visserligen är USA ledande när det gäller användningen av flera nya byggsätt som BGA, CSP och flip-chip. Men organisationen pekar ut mängder av andra områden där Japan leder utvecklingen, vilket man naturligtvis vill ändra på.

Bland annat konstaterar man att det inte finns någon ledande amerikansk tillverkare av snabba monteringsmaskiner. USA ligger efter Japan i allt som heter högvolymproduktion, av såväl elektronik som elektromekanik och optokomponenter.

Det minskar USAs konkurrenskraft, vilket gör det svårare att få ut nya produkter på marknaden, och svårare att pressa ledtider och slutpriser.



Konstruera för producerbarhet


Lösningen, enligt Nemi, är mer samarbete. Bland annat menar organisationen att elektroniktillverkare och verktygsföretag i större utsträckning än idag måste samarbeta för att utveckla framtidens konstruktions- och produktionshjälpmedel så att konstruktionerna blir mer produktionsanpassade.

Samarbetstanken går igen på många områden, från utökning av simuleringsmodeller så att de även kan användas för produktionsändamål till produktionsmaskiner, substrat och materialfrågor.

För det finns, enligt Nemi, stora möjligheter att ta igen japanernas försprång. Den största möjligheten ligger i det faktum att utvecklingen går fort, tillräckligt fort för att ingen kan känna sig säker på något försprång. Och i takt med att klockhastigheterna ökar och nya typer av produkter ska tillverkas så ökar också möjligheterna, skriver Nemi på typiskt amerikanskt vis.

Bland de nya produkter som kommer att kräva nya produktionsmetoder finns digitala kameror, och smarta PCMCIA-kort. Utan nya byggsätt kan dessa inte tillverkas alls, säger man i rapporten.

Nemi tänker inom kort starta tre nya forskningsprojekt. Dessa ska fokusera på snabb montering av passiva komponenter, testmetoder för ökad produktivitet och montering av komponenter med udda former. Nemi återkommer gång på gång i rapporten till vikten av att USA åter får en egen tillverkning av monteringsutrustning i världsklass.



Europa finns inte


Ett av de trumfkort som Nemi hänvisar till är den amerikanska kulturen, som "bejakar individuella initiativ, kreativitet och uppfinningsrikedom i mycket större utsträckning än i andra länder".

Nemis rapport handlar nästan enbart om asiatiska försteg. I den mån europeiska företag skulle ha något att komma med i produktionsväg så har inte Nemi upptäckt det. Inte nämner man mobiltelefoner som exempel på sådant som ska produceras i USA.

Adam Edström

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)