JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Med K6 är AMD äntligen ifatt Intel

AMD har nu lanserat den omtalade K6, processorn som ska rubba Intels dominans på PC-marknaden. Det nyaste är priset - man lägger sig 35 procent under Intel för motsvarande funktionalitet.

Kryptonit är som bekant det enda som biter på Stålmannen. Kanske kan AMDs nya K6-processor bli ett lika verkningsfullt vapen gentemot ärkerivalen och marknadsdominanten Intel. I varje fall hoppas AMD-chefen W. J. Sanders III på det. Under ett mycket hektiskt dygn den 2 april lanserade han K6 i en välregisserad mediashow, se avledarsidan.

Provexemplar av K6:an har cirkulerat sedan före jul och vid den officiella lanseringen framkom egentligen inget nytt. K6 kommer i tre modeller, 233, 200 och 166 MHz.

De är i dagsläget åtminstone 35 procent billigare än motsvarande Pentium med MMX och ger ungefär samma prestanda i tester baserade på Ziff-Davis metod Winstone 97. I vissa fall är K6 något bättre, i vissa något sämre.



Nu med MMX


K6 är den sjätte generationens x86-processorer och försedd med en speciell enhet för MMX-instruktioner. Den är konstruerad för samma fysiska och elektriska gränssnitt som Intel använder till Pentium, kallat Socket 7.

Det gör att K6 direkt kan sättas in på moderkort konstruerade för Socket 7. En hake i sammanhanget är dock att Intel till nästa generation av Pentium som lanseras i början av maj, - Pentium II eller Klamath - utvecklat ett nytt, patenterat gränssnitt kallat "Slot One".

AMD hoppas hur som helst sälja hundratusentals processorer fram till sommaren och totalt ett par miljoner under året. Och skulle K6:an bli så framgångsrik kan AMD minska Intels dominans något. Intel uppskattas ha 84 procent av världsmarknaden.

Ännu har dock ingen av de stora datortillverkarna bestämt sig för att satsa på K6. Hittills är det bara mindre och lokala tillverkare som nappat.

Så är exempelvis fallet i Sverige där en halvledardistributör uppskattar att AMD snabbt kan gå från dagens 10 procent till närmare 20 procent av den skandinaviska OEM-marknaden.



Klart billigare


K6:an är prissatt till 469 dollar (233 MHz), 349 dollar (200 MHz) respektive 244 dollar (166 MHz). Det kan jämföras med Pentium MMX (200 MHz) 545 dollar respektive Pentium Pro (200 MHz) 522 dollar. Alla priser för kvantiteter om tusen exemplar. Prismässigt ligger således K6:an bra till. Samtidigt ska man komma ihåg att Intel har för vana att sänka sina priser med jämna mellanrum.

Förra året var visserligen ett undantag men den första januari justerades vissa modeller och den första maj är det dags igen. Hur stora förändringarna blir vet ingen utanför Intel idag.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)