JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tanka FPGA-kärnor på Nätet

Från Xilinx Internettjänst kan man snart hämta hem så kallad "intellectual property", färdiga konstruktionselement som pusslas in i FPGA-kretsen.

FPGA-jätten Xilinx sjösätter i dagarna en intressant Internettjänst som skall göra det lättare att använda färdiga kärnor i kretsen. Färdiga PCI-kärnor närmare bestämt.

Hugade kretskonstruktörer surfar till rätt sida i Xilinxsajten www.xilinx.com/products/logicore/ logicore.htm - och hittar därefter företagets kärngenerator. Knappa sedan in önskade PCI-parametrar i tabellen.

Lättanvänt skall det vara, tabellen är en spegelbild av PCI-specens standardtabell och den som matar in ett orimligt värde får genast en varning. Glöm inte att ange vilken krets konstruktionen skall förverkligas i.

Nu rasslar det till i Xilinxservern och ut kommer en optimerad PCI-kärna i form av ett schema eller en VHDL- eller Verilognätlista plus en funktionell simuleringsmodell. Kärnan, som motsvarar mellan 5 000 och 7 000 grindar, är layoutad och därmed är timing och yta fastställd.

Så långt är allt helt gratis och helt WWW-baserat. Men nu är det tyvärr dags att hoppa ut ur cyberrymden och plocka fram ett simpelt papper för att plita ner sin inköpsorder. När Xilinx fått denna order - via post eller fax - får man en kod. Då får man logga in på Xilinxsajten igen, ange koden och ladda ner kärnan via nätet.



Vill inte ange Kontonummer


Varför kan man då inte handla med sitt kontokortsnummer direkt på nätet på samma vis som på Cypress hemsida?

- Vi har pratat med kunderna om det men folk vill inte knappa in kontonumret via nätet. De känner sig inte riktigt säkra ännu, säger Per Holmberg, produktchef på Xilinx.

Han berättar att intresset är mycket stort för såväl PCI-kärnor som Internettjänsten. Hittills har företaget sålt runt 200 PCI-kärnor och kunderna arbetar faktiskt inte alls enbart i persondatorbranschen som man kanske kunde misstänka. Drygt hälften använder PCI-bussen internt i exempelvis telekomtilllämpningar.

Vad är den största fördelen med Internettjänsten?

- Att kunden alltid kan få den absolut senaste versionen av kärnan, menar Per Holmberg.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)