JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Simulera DSP och radio samtidigt

HP Eesof dedicerar sitt nya verktyg till konstruktörer av mobiltelefoner. DSP- funktioner och radiofrekvenser kan simuleras i samma miljö.

Simulatorer för radiofrekvensområdet är inget nytt påfund. Dataflödessimulatorer för digitala signalprocessorer har också funnits länge. Men ett verktyg som förenar båda dessa funktioner - det är däremot en innovation.

Just ett sådant verktyg visade HP Eesof upp på konstruktionskonferensen DAC - Design Automation Conference - i början av juni. Företaget hoppas att lanseringen, som döpts till HP Advanced Design System, skall locka konstruktörer av kommunikationsprodukter, läs mobiltelefoner.

Hjälpmedlet erbjuder onekligen en hel del. Ett exempel är syntes för att implementera DSP-konstruktioner i asicar eller programmerbara logiska kretsar. De båda hårdvarubeskrivande språken Verilog och VHDL stöds på såväl register- som beteendenivå. Andra finesser är algoritmutveckling med hjälp av blockdiagram och ett DSP-filterverktyg.

Själva simuleringsbiten hanteras med en treklöver av metoder: Spice, Harmonic Balance plus Circuit Envelope. HP är extra belåtna med sitt Harmonic Balance- erbjudande. Företagets egna tester visar att det är upp till 100 gånger snabbare än jämförbara lösningar samtidigt som minnesåtgången krymper rejält.



Stöd för mjukvara saknas


Finns det då några konkurrerade alternativ till HPs nytillskott? Närmast tänker man kanske på DSP-hjälpmedel som Cossap från Synopsys, DSP Station från Mentor Graphics och SPW från Cadence. De klarar visserligen inte RF-simulering.

Å andra sidan erbjuder de viss samkonstruktion mellan maskin- och programvara, medan HPs verktyg enbart klarar hårdvarukonstruktion. Men det ryktas att företaget har planer på att addera funktioner för mjukvarukonstruktion.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)