JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utspritt projekt gör processor på Internet

Internet är hjärtat i projektet Vela. Personal och verktyg sprids över hela USA. Målet är en avancerad multimediaprocessor.

Kan man verkligen hålla ihop ett stort konstruktionsprojekt med Internet? Det får vi delvis svaret på vid nästa års DAC i San Francisco när projektgruppen kring Vela visar vad de uppnått.

Målet med Vela är just att bevisa att det faktiskt går att samarbeta om en konstruktion via nätet. Bakom försöket står ett antal amerikanska universitet medan Darpa - Defense Advanced Research Projects Agen-cy - står för fiolerna.

Personal, verktyg och bibliotek sprids ut på 13 olika platser i USA.

I september startar de arbetet - att tillsammans konstruera en avancerad enkrets multimediaprocessor. Experimentet, som skall pågå i 21 månader, kommer att redovisas på 1998 och 1999 års DAC.

Vela bygger på de två tidigare universitetsprojekten Ruben - Re-Usable Benchmarking Environment - och Weld - Web-based Electronic Design - som båda visades på årets DAC. Rubengänget demonstrerade fjärråtkomst av program och data plus realtidskommunikation mellan projektmedlemmar. Welddeltagarna visade sina generiska modeller för transaktioner och dataöverföring över Internet.



Håller reda på stora projekt


Även verktygsleverantörerna börjar titta på produkter för konstruktion via Internet. Viewlogic och Synchronicity kom till DAC med nylanserade Internettjänster som skall göra det lättare för konstruktörer att samarbeta oavsett geografin.

Synchronicitys Designsync HDL hjälper till att hålla reda på filer och revisioner i stora projekt. Viewlogic är inne på samma spår med sitt alternativ Design Exchange.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)