JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Högre frekvens ger bättre ljus och spar el

Glöm de gamla ljusrörsarmaturerna med glimtändare, drossel och kondensator. Idag ersätts de i snabb takt med modern halvledarteknik i de så kallade HF-donen.

Fördelarna med HF-don jämfört med traditionell teknik är 25 procent lägre energiförbrukning vid samma ljusflöde, 20 procent längre livslängd på ljusrören och flimmerfritt ljus. HF-donen arbetar med frekvenserna 28 kHz eller 40 kHz, vilket skall jämföras med ett ljusrör i en traditionell armatur som drivs med elnätets 50 Hz.

En HF-oscillator i donet omvandlar nätets spänning till en högfrekvent fyrkantspänning. HF-donet har också automatisk bortkoppling om lysröret är utslitet och inte tänder. Det kan också vara försett med funktioner som ljusreglering (dimmer) och anslutning till en tvåtrådsbuss för styrning.

Ett HF-don innehåller ett kretskort med ett 30-tal komponenter, det är spolar, kondensatorer, halvledarkretsar, en asic och anslutningsplintar.

Philips är en av de stora tillverkarna av HF-don. Enligt Emil Welin på Philips sålde företaget 700 000 HF-don i Sverige under förra året. Det betyder att mellan 25 och 50 procent av de belysningsdon som Philips säljer är HF-don.

Priset ligger mellan 300-600 kronor styck i stora kvantiteter, vilket är något högre än för konventionella driftdon. Kunderna är i första hand olika armaturfabriker.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)