JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Frontfilm ger ljusstarkare LCD-skärm

Med hjälp av en ny polariserande film blir skärmar av vätskekristalltyp (LCD) dubbelt så ljusstarka, eller hälften så energikrävande. Det hävdar Mercks brittiska dotterbolag, som marknadsför Transmax, som den optiska filmen kallas.

- Skärmar av flytande kristaller kommer tack vare Transmax att kunna konkurrera med katodstrålerör för användning i persondatorer, menar Patrick Nolan, teknisk marknadschef hos Merck i Storbritannien. Dessutom innebär tekniken att batterilivslängden i bärbara datorer kan förlängas betydligt.



Slutet av 1997


Sedan Transmax lanserades för några månader sedan har samtliga stora tillverkare av flytande kristallskärmar, däribland Sharp, NEC och Toshiba, fått provexemplar av filmen.

- Men det kommer att ta några månader för tillverkarna att testa tekniken. Därför räknar vi inte med att se Transmax i skärmprodukter förrän först under andra halvan av 1997. Mot slutet av 1997 räknar vi med att beställningarna ska komma igång, säger han.

- Transmax-filmen kommer inte att nämnvärt inverka på priset på skärmarna, vilket gör att vi tror att den kommer att få stor användning, säger han.

Han vill dock inte för tillfället kommentera vad priset per skärm kommer att bli.



Upp till 100 procent mer ljus


Utvecklingen av tekniken, som kan utnyttjas till samtliga typer av konventionella platta skärmmoduler, har gjorts vid Philips forskningslaboratorium i Holland. Enligt utvecklarna släpper Transmax igenom mellan 70 och 100 procent mer bakljus än de filter som finns i dagens skärmar. Traditionella polariserande filter i bakupplysta skärmar släpper igenom mellan 35 och 45 procent av ljuset, cirka 4 procent reflekteras och över hälften absorberas och omvandlas till värme.

Transmax består av en bredbandskolesterisk flytande kristallfilm bunden till en kvartsvågsplatta. Merck har utvecklat tillverkningsprocessen för filmen, men tillverkningen har kontrakterats ut till ett brittiskt och ett japanskt företag. Merck sköter dock försäljning och marknadsföring.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)