JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-satsning på enelektronminnen

Minnesteknik baserad på styrning av enskilda elektroner i halvledare ska utvecklas i ett stort EU- projekt. Målsättningen är att om tre år kunna demonstrera en fyra gånger fyra bitars minnesuppställning som fungerar vid rumstemperatur.

Projektet drivs av Hitachis laboratorium i Cambridge i England tillsammans med mikroelektronikcentret vid Cavendishlaboratoriet vid Cambridge universitet. De båda laboratorierna är pionjärer när det gäller forskning om enelektronminnen.

Avsikten är att öka takten för utveckling av enelektronminnen. Projektet har utformats så att det kan komplettera arbete som redan pågår vid Hitachis japanska forskningslaboratorium.

Enelektronminnen styr elektronerna en och en och är inte, som dagens minnen, beroende av det genomsnittliga uppförandet hos många elektroner. Om minnesmanipuleringen kan föras ned på elektronnivå innebär det alltså enorma vinster vad gäller minnesdensitet och minskad energikonsumtion.



Världens första


Samarbetet mellan de båda Cambridge-laboratorierna har pågått länge och gav redan 1993 resultat i form av världens första enelektronminne. Detta fungerade dock vid en temperatur nära absoluta nollpunkten. Men sedan dess har forskarna kunnat höja temperaturen avsevärt.

Under de kommande tre åren ska alltså forskarna försöka integrera enelektronminnen med CMOS-kretsar i en fyra gånger fyra bitars minnesuppställning. Om man lyckas med det planerar Hitachi att utveckla kommersiella enelektronminnen under den kommande tioårsperioden.

EU-projektet, "Fabrication and architecture of single electron memories", Fasem, har fått anslag om cirka 3,8 miljoner dollar från Esprit-programmet. Belgiska Imec, ett par franska laboratorier och forskargrupper i Tyskland, Storbritannien och Grekland ingår också i projektgruppen.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)