JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Foundry blir Arms mellanhand

Genom licensavtal med oberoende kretstillverkare vill brittiska Arm säkra sin ledande position på riscprocessormarknaden.


Taiwans näst största kretstillverkare, United Microelectronics Corp, UMC, har utsetts till Arms första foundry-partner i ett nytt licenseringsgrepp avsett att bredda basen av halvledar- och systemkonstruktörer som har tillgång till Arms processorer.

Arm har hittills endast utfärdat direkta tekniklicenser, alltså licenser till företag som velat bygga in en Arm-kärna i sina produkter. Men eftersom allt fler företag numera lägger ut kretstillverkningen till oberoende massproducenter som UMC har nu Arm, i likhet med främsta konkurrenten Mips Technologies, beslutat att även sprida sin teknik via dessa.

Mips tecknade förra året ett avtal med Singaporeföretaget Chartered Semiconductor Manufacturing. Och Arms avtal med UMC representerar bara inledningen för företagets nya foundrystrategi, som inleds vid en tidpunkt då en rad nya företag träder in på riscprocessorarenan och utmanar Arms processorkärna som idag dominerar marknaden.



Utmanare hotar dominans


Marknadsanalytiker beräknar exempelvis att cirka 70 procent av alla nya mobiltelefoner är Arm-baserade, och tillsammans med Mips står företaget för cirka 80 procent av riscmarknaden.

Nu dyker dock den ena utmanaren efter den andra upp. Ett antal företag erbjuder tillverkaroberoende konfigurerbara processorer av liknande prestanda men till lägre kostnad. Londonföretaget Arc Cores lanserade exempelvis nyligen den tredje generationen av sin 32-bitars användaranpassbara processor med DSP-utbyggnad. Den är utvecklad speciellt för den tredje generationens trådlösa konstruktioner och hotar att underminera Arms dominans på mobiltelefonmarknaden. De gratisdistribuerade processorkärnorna Openrisc och Leon kan också innebära ett hot för Arm, se artikeln ovan.

Arm framhåller dock att den nya licensstrategin är ett svar på foundrykundernas stora efterfrågan på Armkärnor.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)