JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kopplar husets maskiner till Internet

Företaget Echelon, mest känt för fastighetsautomation, storsatsar nu på Internet. Med servern I-lon kan allt från strömbrytare till tvättmaskiner och industrirobotar styras via en vanlig webbläsare.


Amerikanska Echelon har i flera år sålt utrustning för hemautomation, eller smarta hus som det ofta kallas. Företagets produkter - som strömställare, givare, dörröppnare och kranar - innehåller en egenutvecklad processor och kan kommunicera med hjälp av protokollet Lonworks. Kommunikationen kan ske på en mängd olika sätt, bland annat över tvåtråd, elnätet, IR eller via radio.

Nu har man gått ett steg längre i utvecklingen och skapat möjligheten att ansluta alla dessa enheter till Internet. I praktiken går det till så att enheterna ansluts till den nyutvecklade servern I-lon 1000, som i sig innehåller en webbserver. Information från Lonworks-nätet görs om till internetprotokollet, IP. Användaren behöver ett lösenord, och kan därefter styra alla Lonworksenheterna via valfri webbläsare.

Servern kan även låta Lonworksenheter i olika Lonworksnät kommunicera med varandra via Internet. I servern sitter en egenut- vecklad 32-bitsprocessor. Echelon har samarbetat med Cisco i utvecklingen av servern.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)