JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Passiva komponenterna blir fler och mindre

Omkring hundra tillverkare finns representerade i Elektroniktidningens översikt över passiva komponenter.


Målet med översikten har varit att identifiera de vanligaste ytmonterade passiva komponenterna på dagens svenska marknad. Trender som miniatyrisering är därför något som inte märks här, trots att det också är något som genomsyrar området passiva komponenter. Numera finns det inte enbart keramiska chipskondensatorer i storleken 0201 (0,6 ¥ 0,3 mm). Även chipresistanser har dykt upp i den minimala skepnaden. Japanska KOA är exempel på företag som tillverkar sådana komponenter.

- Vi fick de första proverna i våras. Just nu håller kunder i Sverige på att testa komponenterna, säger Ulf Nilsson på Visitron.

Största svårigheten med den nya komponentstorleken är monteringen, även om det i Japan finns maskintillverkare som påstår sig klara det.

Just nu introducerar även KOA ett tunnfilmsmotstånd i storleken 0402, medan en lindad drossel i samma storlek kommer att göra entre någon gång under nästa år.

Ett annat allt vanligare sätt att minska använd kretskortsyta är att bygga upp nät av olika passiva funktioner. Det kan vara rena kondensatornät eller motståndsnät, men också RC-nät. Utvecklingen går också mot att ta fram billigare material.

Ett exempel på det är att man börjar överge silver i elektroden för keramiska kondensatorer med högre kapacitansvärden till förmån för nickel. Materialskiftet medför en generell kostnadssänkning på omkring tio procent, menar Kenneth Zar på distributören Miko.

Elektroniktidningens marknadsöversikt bygger på uppgifter från tillverkare och distributörer. Vi reserverar oss för eventuella fel och ber de företag som saknar sina namn i listan att höra av sig till oss.

Värt att notera är dessutom att distributörna i översikten normalt inte representerar hela sortimentet för varje tillverkare.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)