JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Massiv uppslutning kring Bluetooth

Till årsskiftet väntas de första konsumentprodukterna inom Bluetooth komma ut på marknaden. Tillverkarna av datorer och mobiltelefoner är på väg att lansera Bluetoothprodukter.

Från underleverantörerna kommer utvecklingsverktyg, konstruktionshjälpmedel och testutrustning.



Med kiselkonstruktioner, konsultfirmor, kvalificeringshus, testutrustningar, prototypkomponenter och nya spännande produkter på gång verkar den tekniska plattformen för Bluetooth vara väl under kontroll. Många aktörer passade på att presentera sig under konferensen Bluetooth'99 i början av juni.

Ett sådant var Cadence-företaget Symbionics som har utvecklat en egen Bluetoothkärna med tillhörande programvaruprotokoll.

De låter många kunder dela på den inbyggda tekniken för att sedan konkurrera genom differentiering i konstruktionen av produkterna. Tack vare att man har Cadence i ryggen kan Symbionics svara för hela kedjan från koncept till högvolymproduktion.



Test och kvalifikation


Danska RTX Telecom har mer än 40 typgodkända DECT-produkter på sin meritlistan. Snart lanserar företaget även egna Bluetoothprodukter, till exempel konstruktionskitet RTX1962 2.4 GHz RF Transceiver samt RTX2204 RF-testare för luftöverföring. RTX Telecom går även in som utvecklingskonsulter inom Bluetooth och erbjuder kontraktering av underleverantörer, specifikation, dokumentation, testinterface och typgodkännande med mera.

Konkurrerande 7 Layers i Tyskland tar hand om allt som har med utveckling av testspecifikationer, radiotestning och globalt typgodkännande att göra.

Convergence Corporation har licensierat Intels drivrutiner för Bluetooth mot att chipstillverkaren fått en minoritetsandel i företaget. Devicetalk som släpps första kvartalet 2000 blir en programsvit för trådlös kommunikation mellan pc och andra handhållna produkter. Devicetalk är en utökning av den öppna specifikationen för Bluetooth.



Hundratals miljoner


År 2002 beräknas fler än 100 miljoner Bluetoothapparater finnas vilket förklarar volymproducenten Intels intresse.

I början av juli kommer Digianswers Bluetoothkärna som till en början baseras på version 0.9 av Bluetoothspecifikationen. Den levereras dels i form av ett utvecklings- och demonstrationskit i formatet PC Card och dels som en RS232- plattform. Priset ligger strax under 5 000 dollar och då ingår programvaruuppgraderingar till version 1.0 i priset.

Testsignaler och certifiering


Mätjätten Rohde & Schwartz sluter också upp bakom Bluetooth. Med signalgeneratorn SMIQ och AMIQ/ WinIQSIM kan man skapa testsignaler för Bluetooth. Dessutom kommer TS8960 som är ett certifieringssystem för Bluetooths radiodelar och protokolltestaren TS1260.

C Technologies från Lund lanserade överstryknings-kom-ihåg-pennan C Pen med Bluetooth redan på Cebit. Nu har de flera liknande produkter på gång i labbet. Till hösten kommer exempelvis en studentversion av C Pen.

När C Pen når större volymer kommer priset också att sjunka till runt 100 dollar. I labben runt om i världen finns dessutom många konsumentprodukter som släpps när chipsen blir tillräckligt billiga.

Håkan Elderstig Kommunikationsbyrån Kraftverket

Symbionics, www.symbionics.co.uk RTX Telecom, www.rtx.dk 7 Layers, www.7layers.com Convergence Corporation, www.cvcorp.com, www.devicetalk.com, Digianswers, www.digianswer. com, Rohde & Schwartz, www.rsd.de, C Technologies, www.cpen.com



800 företag



Bluetooth är en global standard och öppen specifikation för billig, trådlös kommunikation mellan digitala saker.

En industrigrupp om drygt 800 företag stödjer standarden och utvecklar specifikationen. Bluetooth initierades av Ericsson, IBM, Intel, Nokia och Toshiba. Radiomoduler för Bluetooth har en räckvidd på 10 meter och utnyttjar det fria ISM-bandet vid 2,4 GHz som finns tillgängligt globalt.

HE

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)