JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem dollar för en Bluetoothkrets

Ska Bluetooth bli riktigt stort inom konsumentelektronik krävs chipspriser neråt 5 dollar. Dit tänker CSR nå på två år.


De chips som blir tillgängliga till årsskiftet kommer att kosta runt

25 dollar. För att Bluetooth ska vara intressant i konsumentelektronik och nå en bred spridning måste priset ner under 5 dollar per modul. Problemet är bara att chips blir riktigt billiga först när de tillverkas i stora volymer.

Den stora optimismen runt Bluetooth gör dock att tillverkarna troligen vågar göra de satsningar som krävs för att nå stora volymer. En av dessa är Cambridge Silicon Radio, CSR, som satsar på en långt driven integration av alla funktioner på ett chips.

CSR startades 1998 för att designa och marknadsföra enchips radiokretsar. Den höga integrationsgraden gör att man kan kombinera radio, basband, mikroprocessorfunktioner och minne på ett chips. Dessutom sker detta i vanliga CMOS-processer. Tiden till marknad förkortas genom inbyggda självtestfunktioner vilket minimerar tester på komponent- och kortnivå.



Två kretsar till en början


För Bluetoothkretsen BlueCore har man satt upp målet att nå ett pris under 5 dollar så fort som möjligt. Version 1 är en tvåchipslösning med ett flashminne men redan i version 2 integreras basbandsdelen. I version 3, som kommer att tillverkas

i 0,25 μm CMOS integreras även vissa tillämpningar och dessutom Bluetoothstacken. CSR överger alltså den etablerade arkitekturen inom mobiltelefoni med separata chips för RF, basband och minne.

Den första kostnadsreduktionen nås genom att chipsen flyttas från modul till moderkort. Väntar man på att Moores lag får verka så kommer man ner under 5 dollar omkring år 2004. För att minska de totala kostnaderna måste man integrera funktionerna på ett chips, inklusive flashminnen och göra chipset test- och certifieringsvänligt för att minska totala designkostnaden. Exempelvis ger färre kringkomponenter både lägre materialkostnader och lägre monterings- och testkostnad.

En avgörande kostnadsfaktor är naturligtvis valet av tillverkningsprocess. CSR menar att prestanda i CMOS är mer än tillräckligt för Bluetoothspecifikationen och man slipper därmed den dyrare BiCMOS-processen. BiCMOS blir avgjort dyrare i en enchipslösning där minnet integreras.

År 2001 räknar CSR med att det fullt integrerade chipset BlueCore 3 kommer att kosta strax över 5 dollar, tillverkat i 0,25 μm CMOS. 

Håkan Elderstig Kommunikationsbyrån Kraftverket

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)