JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utställarna var nöjda trots få besökare

Redan på mässans sista dag började utställarna summera mässäventyret. De allra flesta sade att det har varit lyckat. Man hade haft trevligt, träffat kollegor och gamla och nya kunder. Många ser redan fram mot nästa mässa.

Komponent-97 blev en lyckad mässa. Det tyckte de flesta utställare som Elektroniktidningen talade med. Ett tydligt tecken var att nästa stora elektronikmässa, Elektronik/EP 99, som äger rum i Stockholm i januari om 16 månader, redan fått förhandsbokningar på över 4 000 kvadratmeter.

- Trycket är starkt. Och det beror ju på att utställarna här i Göteborg är nöjda, säger Lars Skantz som tillsammans med Stockholmsmässans projektledare Mikael Hagander stod i en av de minsta och minst synliga montrarna på mässgolvet.

Att antalet besökare här i Göteborg landade kring måttliga 10 000 störde inte särskilt många. En vanlig inställning var att besökarnas kvalitet är viktigare än deras antal.

- För vår del var mässatsningen hemräknad klockan kvart över nio i tisdags. Då hade vi fått en ny kund, säger en leende Per Hedlund, VD på Storel Komponent.

Hans företag har specialiserat sig på komponentsatser, alltså att i en låda leverera alla komponenter som behövs för att tillverka en viss produkt.

Just Storel kanske inte dyker upp i Stockholm 1999. Företaget har sin bas och de flesta av sina kunder i den västra halvan av Sverige, och har aldrig ställt ut på en mässa i Stockholm.



Powerbox är alltid med


Ett företag som dock med stor sannolikhet kommer även år 1999 är strömförsörjningsspecialisterna Powerbox. VD Mikael Theorén tror att man nog inte missat en mässa på flera decennier, om någonsin.

- Vi ställer ju ut för att det lönar sig, säger han.

- Det går bra i år också. Vi fick över 100 kontakter - leads - de första två dagarna, säger han.

Powerbox säljer allt från enskilda kraftmoduler till stora kundanpassade strömförsörjningssystem, och Mikael Théoren tycker att båda typerna med fördel kan marknadsföras på en mässa.

- Allt fler frågar efter kundanpassning. Det ligger i tiden - outsourcing är ju den rådande trenden och vi får påtagligt många förfrågningar om kundanpassade strömförsörjningsutrustningar.

Hans kollega Ulf Gladh på Ericsson Component Distribution var också nöjd med mässan.

- Vi har haft fullt av folk i vår monter hela tiden. Till och med i tisdags när det bara kom 1 700 personer tyckte vi det var bra säger han.

- Vi byggde montern för 10 000 konstruktörer i stället för 100 inköpare. Och det verkar ju har fungerat, säger han.

Han menar dock att halvledartillverkarna borde ställa ut i högre utsträckning än idag.

- Alla stora aktörer - inräknat oss själva - har ett ansvar för att göra mässorna till framgångar. Då duger det inte att bara jobba via distributörer, säger han.



Förvånad på AMS


Bristen på halvledarföretag bland mässans utställare frapperade många. Men hos en halvledartillverkare, det österrikiska asicföretaget AMS, var man inte ledsen för det. Bara förvånad.

- Jag kan inte begripa varför de andra inte är här, säger informationschefen Conrad Heberling.

- Vi har fått väldigt bra respons på våra mässatsningar i Sverige. För oss är det självklart att ställa ut både i Göteborg och i Stockholm.

Han berättar att bara under onsdagen kom tio personer man inte kände förut till montern med sina specifikationer för att diskutera asicar. Conrad Heberling tycker inte alls att det är ont om konstruktörer på mässan.

- Jag förstår inte hur man ska kunna klaga, säger han.

De konstruktörer som kommit var dock knappast där för att leta konstruktionsverktyg, en nisch där alla de stora saknades denna gång. Månne blir det ändring på det till 1999 - Mentor Graphics lär redan ha föranmält sig.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)