JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vem ska förnya mässan?

Mässan Komponent-97 i Göteborg får betyget godkänt. Inte mer.

Visst, det var trevlig stämning, väl arrangerat, bra monterservice och professionellt bemötande av personalen på Svenska Mässan.

Men inte särskilt många nya produkter introducerades, inte många nya allianser presenterades och bara ett fåtal andra företagsnyheter värda namnet annonserades. Sådant görs ju inte på mässor nu för tiden, det finns ju Internet.

Värst av allt var ändå att det bara kom 10 000 besökare (officiell slutsiffra 10 004). I försnacket nämndes officiellt 13 000 och inofficiellt 15 000 besökare som mål.

I stället stärktes den i decennier nedåtgående trenden. Slutsiffran blev den lägsta på åtminstone sju mässor.

Orsaker? Tja, man kan konstatera att ett femtontal av branschens mest publikdragande företag valde att inte ställa ut. Bland de drygt 400 utställarna saknades nästan alla de stora halvledartillverkarna och verktygsföretagen, många stora tillverkare av produktionsutrustning och flera stora mätföretag.

Det var synd. För det är just sådana företag som lockar folk. Och de måste ställa ut själva - det duger inte att gå via distributörer. Inget ont om distributörerna, men det är huvudmännen som har störst potential att dra dit andra än redan existerande kunder.

Årets utställare kommer likväl att återvända. Stockholmsmässan som går i januari 1999 har redan fått preliminärbokningar på över 4 000 kvadratmeter.

Projektledaren där, Mikael Hagander, och hans vapendragare Lasse Skantz, har en del att göra till dess. För själva idén med elektronikmässa måste förnyas om den ska överleva in i nästa årtusende.

En del kreativa idéer har Hagander och Skantz redan presenterat. Allt från satsning på miljö och återvinning till korridorer på diagonalen.

Man får också god hjälp av att Stockholmsmässan till dess är helt ombyggd och varje monter kan få tillgång till varsin rejäl Internetanslutning.

För ytterligare en elektronikmässa med få huvudmän, få talare av internationell rang och måttlig anpassning till megatrender som miljö och Internet behöver vi inte. I så fall blev nog Komponent-97 den näst sista svenska mässan i sitt slag.

Det skulle hela branschen förlora på.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)