JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norsk triss i RF-kretsar

Ett chips med komplett radiosändare och -mottagare, tänkt för bland annat larm och fjärrkontroller, hör till de produkter som mycket stolt visades upp av norska Nordic VLSI. Och av norska Chipcon. Och av norska Gran-Jansen.

Elva norska företag delade monter på Komponent-97. Tre hade mycket likartade produkter.

Två asickonstruktionsfirmor - väletablerade Nordic VLSI och Chipcon - samt lilla komponenttillverkaren Gran-Jansen - slog allihop på trumman för i princip samma teknik.

Det handlar om en kombinerad radiosändare och -mottagare som är så integrerad att den får plats i en krets. Den arbetar vid frekvenser kring 400 MHz, och klarar signalöverföringar på upp till 9,6 kbit/sekund.

Den klarar halv duplex, det vill säga den fungerar både som sändare och mottagare, men bara en riktning i taget. En liten, enkel tråd-lös kommunikationslösning, alltså.

Några tiotals meter kan kommunikationen gå - kanske upp till hundra. Till de tänkta tillämpningsområdena hör larm, mätinstrument och fjärrkontroller.

En av de besökare som hittade till Gran-Jansens monter var Lennart Berggren på Astra Draco Biomedical Engineering. Han tänkte sig att den lilla sändtagaren skulle kunna sättas på en instrumentvagn som då inte skulle behöva sladdanslutas till exempelvis en stationär datalogger.

På väggen i Chipcons monter hängde bilder på system som företaget har utvecklat asicar för, bland annat en temperatur- och koldioxidmätare att kopplas till fläktsystem.

- Men det är tydligt att den postern med RF-kretsen har dragit mest uppmärksamhet till sig, säger Chipcons marknadsföringschef Sverre Dale Moen.

Skillnader finns förstås mellan kretsarna. Gran-Jansens krets kan byta frekvens om signalen störs. Nordic VLSI slår på att det bara behövs enstaka externa komponenter till deras krets, och Chipcon talar om flexibilitet.

Gran-Jansens krets kan köpas som färdig komponent idag, från distributören Future.

Nordic VLSI startar tillverkning under hösten.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)