JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lödbarhet och dragavlastare

En lödbarhetsmätare och ett klämdon som skyddar kablar var två av de mest uppmärksammade svenska produkterna på Komponent-97.

Minns du den skenande bilen som det stod så mycket om i tidningarna för några år sedan? Farthållaren fungerade inte, så när föraren tryckte på bromsen fortsatte motorn ändå att driva.

Det felet började med att ett par ingående kondensatorer inte gick att löda fast ordentligt. Men i stället för att byta kondensatorerna höjde man temperaturen i ugnen. Med följd att det blev mikrosprickor i kondensatorerna och fukt trängde in och förstörde komponenterna.

- Det visar att lödbarhet är viktig, säger Lars Persson som berättar historien för åhörarna på mässan.

Han har utvecklat ett instrument som mäter hur lödbar en komponent egentligen är. Hjärtat i maskinen är en våg som mäter med stor precision - ner till en hundradels millinewton. Själv kallar han apparaten för vätvåg.

- Tekniken i sig är inte ny. Det jag gjort är att utveckla en maskin som är enkel att hantera och ett dataprogram som gör mätningarna smidiga. Och en databas så att man kan spara resultaten och ta fram dem igen för senare analys, säger Lars Persson.

Hans apparat är ändå betydligt mer komplicerad än uppfinnarkollegan Per Karlssons dragavlastare, vars enkelhet gränsar till genialitet. Det är bara att trä hylsan på kabeln, lägga in i pressverktyget och klämma till. Vips så har man en billig dragavlastning som dessutom kan vara både EMI- och vattentät.

- Det som belastar garantikontot mest är trasiga kablar, säger Per Karlsson som till vardags befinner sig på Täbyföretaget Elnika.

Hans lösning av problemet med dåliga dragavlastare kan tyckas vara uppenbar. En hylsa pressas fast runt kabeln till en hexagonal form. Det minskar kabelns diameter med exakt 17,83 procent vilket är tillräckligt för att nästan få så bra grepp att själva kabeln går av innan hylsan förlorar greppet.

Genom att utforma hylsan på lämpligt sätt går det dessutom att få den både vattentät och EMI-tät. Dessutom går monteringen snabbt eftersom det inte finns några lösa delar som ska passa ihop.

Per Karlssons patentskyddade lösning, som fått namnet Matchklamp, består av två pressbackar som i den enklaste utformningen kläms ihop i ett skruvstycke och hylsor som kan fås i valfri utformning. På mässan sålde han ett paket med fyra backar och ett pressverktyg som dras åt med en sexkantsnyckel för 950 kronor.

- Vi skräddarsyr hylsorna efter tilllämpningen, förklarar Per Karlsson.

Det innebär att kunden kan få allt från en slät hylsa till en hylsa med fläns, gängor, spår för böjskydd eller vad man nu har för specifika krav. Hylsorna tillverkas i aluminium, mässing eller koppar med önskad ytbehandling och kan göras för alla typer av kablar.

Adam Edström

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)