JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DSP-kretsar för inbyggnad får egna verktyg

Tornado for DSP är namnet på marknadens första integrerade programvaruutvecklingsmiljö för inbyggda digitala signalprocessorer. Det menar i alla fall Wind River System som står bakom lanseringen.

- Dagens utvecklingsmiljöer för inbyggnads-DSPer ser ut som hjälpmedlen för vanliga inbyggnadsprocessorer för runt fem år sedan.

- Verktygen är dåligt integrerade och användargränssnitten är primitiva.

Det säger David Larrimore, marknadschef på Wind River System, ett företag som varit framgångsrikt med sina hjälpmedel för programvaruutveckling för realtidstillämpningar.

Hittills har företaget enbart satsat på processorer och mikrostyrkretsar. Men nu breddar man alltså sortimentet med lanseringen av Tornado for DSP, en utvecklingsmiljö för digitala signalprocessorer för inbyggnad. Främst siktar man på tillämpningar inom kommunikation, bildbehandling och multimedia.



Skräddarsytt operativsystem


Tornado for DSP består av tre delar: ett realtidsoperativsystem, en verktygssvit plus en strategi för att knyta samman operativsystemet och verktygen.

Realtidsoperativsystemet, som döpts till Wisp, är skräddarsytt för digitala signalprocessorer både vad gäller storlek och hastighet. Wisp är helt nyskrivet, men har samma applikationsgränssnitt som Wind Rivers traditionella realtidsoperativsystem VxWorks. Tanken är naturligtvis att dagens VxWorks- programmerare lätt ska känna igen sig, och att det ska bli lätt för dem att anpassa befintliga program till den nya DSP-världen.

Wisp tar betydligt mindre plats än traditionella operativsssystem och är skalbart till mindre än 2 Kbyte av systemminnet.

På verktygssidan erbjuds kompilator, länkare och assembler, en bläddrare som grafiskt presenterar exempelvis Wispkod samt en instruktionsuppsättningssimulator som gör det möjligt att utveckla kod och simulera även när målhårdvaran inte finns tillgänglig.



Öppet system


Tornado for DSP bygger på Wind Rivers Tornado och är precis som föregångaren ett öppet system. Verktyg från såväl Wind River som andra leverantörer kan därför enkelt integreras.

Ännu så länge stöder nykomlingen en enda kretsfamilj - Motorolas DSP56300. Under våren kommer stöd för ett flertal populära kretsfamiljer.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)