JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VXI + PCI = PXI

Byt ut den gamla VXI-bussen mot persondatorns PCI-buss och låt Microsoft stå för operativsystemet. Vips får man PXI, en ny testplattform från amerikanska National Instruments.

- Egentligen så är det ingenting nytt med PXI, säger Tim Dehne som är marknadschef på National Instruments.

Uttalandet kan låta konstigt men beror på att PXI, eller PCI eXtensions for Instrumentation som är det fullständiga namnet, inte innehåller någon ny hårdvara. Istället har National Instruments skapat en VXI-liknande testmiljö baserad på den beprövade PCI-bussen kompletterad med bland annat timing- och triggsignaler.

- Idén till PXI fick vi när vi funderade på hur vi kunde förbättra VXI- produkterna. Vi frågade oss själva: om vi hade skapat VXI idag, hur hade vi då gjort? Svaret var givet, vi hade utgått från persondatorn och använt dess PCI- buss, berättar Tim Dehne.



Förklädd persondator


Fördelarna är många. Bland annat kan man använda samma programvara som utvecklats för datainsamling med PC-kort. PXI-systemet tar mindre plats än motsvarande VXI-produkter och hårdvaran är dessutom billigare.

- Ett PXI-system blir 30 till 50 procent billigare än motsvarande VXI-system, hävdar Tim Dehne.

Jämfört med PC-kort blir det dock cirka 20 procent dyrare, men å andra sidan går det att bygga betydligt större system. Och på köpet får man en miljötålig industridator.

Än så länge är National Instruments ensamma om PXI-produkter men Tim Dehne är övertygad att fler tillverkare kommer att följa efter.

I första omgången lanserar företaget två chassin, två kontrollkort, ett oscilloskop, en DMM, fyra I/O-moduler, grafikmodul liksom GPIB-, MXI- och Ethernetkort.

Det mindre kortformatet begränsar möjligheterna. Det går dock att bygga mycket komplexa system genom att koppla ihop PXI-systemet med GPIB-styrda instrument eller VXI-chassin och låta PCn i PXI-systemet styra alltihop.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)