JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Carlson vill utvidga Combitech

- Idén bakom Saab Combitech är så bra att hela Saabgruppen borde involveras i högre utsträckning än idag. Det menar Jan Carlson som den 1 oktober blir ny VD på Saab Combitech.

- Combitech är ett fantastiskt företag och att få möjlighet att leda det är ett oerhört förtroende, säger Jan Carlson, 37, som tillträder VD-posten den 1 oktober.

Fram till årsskiftet ska han arbeta parallellt med nuvarande VD Per Risberg som sedan ska gå i pension.

Saab Combitech är idag en av Sveriges större elektroniktillverkare med närmare 1 500 anställda och en omsättning på 1,6 miljarder kronor. Idén med små, smala tekniskt framstående företag som samverkar är i mångt och mycket Risbergs skapelse.



Entreprenöranda


Jan Carlson har en gedigen småföretagarbakgrund och kan också sitt Combitech i detalj. I flera år basade han för Svenska Grindmatriser och utvecklade det företaget till ett tiotal anställda. Därefter lockades han till Combitech Electronics där han först var marknadschef och sedermera blev VD. Han tror benhårt på Combitech-konceptet.

- Att kunna kombinera det lilla företagets entreprenöranda med det stora företagets resurser ger stora möjligheter. På Electronics kom vi in på marknader och tog marknadsandelar på ett sätt som inte varit möjligt utanför Combitech, säger han.

- Min ambition är att utvidga konceptet så att hela Saabgruppen blir involverat i högre utsträckning än idag, fortsätter han och nämner Saab-bolagen Aircraft, Avionics och Dynamics som de mest potentiella samarbetsparterna.

Jan Carlson pratar mycket och gärna om avknoppningar. Han menar att Combitech är mycket bra på att förvalta avknoppningar, och han är övertygad om att fler kommer att dyka upp.

Historiskt har Saabs militära grenar stått för en stor del av de avknoppningar som vuxit upp till företag i Combitechs domäner. Och militärsidan kommer även framöver med många bidrag till Combitech, tror Carlson.

- Skillnaderna mellan civil och militär grundteknik blir visserligen allt mindre. Men fortfarande kan militärsidan ge nyttiga impulser till den civila verksamheten.

- Den stora utmaningen, eller svårigheten om man så vill, är att identifiera vilka avknoppningar som har bäst möjligheter, civila eller militära, det spelar mindre roll.

Björn Segerblad

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)