JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trögt återvinna mobiltelefoner

1 500 återförsäljare förväntades hjälpa till att återvinna mobiltelefoner inom projektet Returtelefoni, men efter tre månader har enbart 500 telefoner samlats in.

Ericsson, Motorola, Alcatel, Nokia och Panasonic provar sedan en tid att ta producentansvar genom att återvinna telefoner inom projektet Returtelefoni. Tanken är att se om tiden och konsumenterna är mogna för idén.

Det hela började bra i början av året med entusiastiska uttalanden från operatörer, återförsäljare, politiker med flera, se Elektorniktidningen 4/97. Men när orden skulle omsättas till handling gick det sämre. 1 500 återförsäljare skulle engageras var tanken, men när insamlingen följdes upp efter tre månader hade ändå bara 500 telefoner lämnats in.

Mats Pellbäck Scharp, projektledare, till vardags anställd på Ericsson, är inte säker på att det dåliga resultatet beror på att konsumenterna inte bryr sig tillräckligt. Det kan också bero på återförsäljarna:

- En del vill inte ens kännas vid projektet, säger han.

Projektet har ingen budget för kampanjer riktade mot allmänheten utan förlitar sig på att återförsäljare, operatörer och massmedia upplyser kunderna. De stora dagstidningarna har dock skrivit väldigt lite om returtelefonin.



För tidigt för återvinning


Ännu är det dock inte dags att tala om ett fiasko. Kanske är det helt enkelt för tidigt att börja återvinningen. De som köper nya telefoner är kanske inte beredda att slänga sin gamla som förmodligen fungerar fortfarande, utan ger bort eller säljer den. Några konsumenter har också undrat om de får betalt när de lämnar in sin telefon för retur. Men tanken är att konsumenterna ska lämna in för miljöns skull, precis som för papper och förpackningar med mera.

Efter sommaren ska det förhoppningsvis gå att få bättre besked. Gruppen bakom projektet ska fråga återförsäljare och konsumenter hur de ser på kretslopp för mobiltelefoner och om det över huvud taget finns några telefoner som blivit återvinningsbara. Svaren får avgöra om projektet fortsätter eller inte.

- Vi ska också informera mera. Det ska inte falla på att folk inte känner till det, säger Mats Pellbäck Scharp.

Kerstin Lundell

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)