JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljöbroschyr från Ericsson övertygar inte

Ericsson vill övertyga sina anställda om att miljö är viktigt med en välgjord broschyr i fyrfärg. Visionen är att IT kan spara resurser. Men broschyren har inga konkreta förslag till hur det ska gå till.

Ericsson lät i somras en skrift om miljön följa med personaltidning Kontakten som ett led i miljöutbildningen. Anslaget är storslaget: "IT kan lösa flera av dagens mest akuta problem. Ericsson är ledande inom IT." Alltså, Ericsson ska hjälpa till att lösa de stora problemen.

Men gapet mellan de stora visionerna och berättelserna om vad som faktiskt görs är stort? Av broschyren framgår att femton av koncernens drygt 90 000 anställda driver projekt för miljöanpassad konstruktion, att man försöker skapa slutna system och återvinningsrutiner för fabriken i Mexiko och att man siktar på ISO 14001 i Sao José dos Campos i Brasilien?



Förändra vanor


Mats-Olov Hedblom, miljöansvarig och effektfullt utplacerad bland blommor och blader i den välgjorda broschyren, menar att visionen om IT som miljöproblemlösare handlar mycket om att ändra vanor. Det kan vara att jobba hemma och låta bilen stå eller att välja videokonferens istället för möte med underleverantörer i Rio. Ericsson har det som behövs för sådana val.

Men vill inte kunderna använda IT-produkterna för bättre miljö så kan företaget inte tvinga dem, och man väljer alltså att inte heller propagera för det i miljöbroschyren.

Och vad gäller stora grepp så tycker Hedblom att löftet att genomföra miljöledningssystemet ISO 14001 Ericsson-världen runt inför år 2000 är ett sådant.

Ericssons miljösatsningar behöver nog konkretiseras mer om engagemanget ska kännas trovärdigt.

Kerstin Lundell

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)