JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel slår tillbaks med bredsida

Konflikten mellan de båda processortillverkarna Digital och Intel eskalerade ytterligare ett steg den 12 augusti när Intel stämde Digital på en okänd summa pengar för 14 patentintrång.

Intels stämning är betydligt bredare än Digitals ursprungliga angrepp från den 12 maj där företaget stämde Intel för att med Pentiumfamiljerna ha gjort tio patentintrång.

I Intels motstämning ingår patent på mikroprocessorarkitektur, halvledartillverkning, videokodning och avkodning liksom hur Digital löst värmeutvecklingsproblemet i sina bärbara datorer, systemarkitektur och design samt systemhantering och administration.

Det är patent som används i hela Digitals produktsortiment bland annat Alphaprocessorerna, persondatorerna, bärbara datorer, servrar och arbetsstationer liksom i serviceverksamhet.

Att Intel valt att stämma Digital på så bred front anser branschkännare beror på att Intel därmed ökar sina möjligheter att tvinga Digital till en uppgörelse utanför domstolslokalen.



Rond tre


Tidigare under sommaren lämnade Digital in en andra stämning mot Intel där Digital hävdar att Intel genom att den 27 maj kräva tillbaka förhandsinformation om kommande processorer bryter mot den amerikanska antitrustlagstiftningen.

Digital anser det som helt normalt att större persondatortillverkare får förhandsinformation och att Intel genom att kräva tillbaka materialet missbrukar sitt de facto-monopol.

Digital påpekar vidare att företaget inte på något sätt missbrukat det hemliga materialet eller lämnat ut det till utomstående.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)