JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorspecialist växer i Europa

Helsingborgsföretaget Emotron, specialiserat på motorer och motordrifter, förstärker både utvecklingsavdelning och försäljning genom att köpa holländska Eldutronik.

- Emotron blir i ett slag dubbelt så stort efter köpet av holländska PIV Eldutronik BV. Företaget blir betydligt starkare på de tyska och holländska marknaderna. Dessutom får utvecklingsavdelningen ökade resurser, säger Emotrons VD Leif Eriksson.

Efter sammanslagningen kommer Emotron att omsätta omkring 140 miljoner kronor och ha 120 anställda. Emotron är specialiserat på motordrifter, man utvecklar såväl motorer som drivelektronik och övervakningssystem.

Men nu hoppas Emotron på sina omkopplande, "switchade" reluktansmotorer, även kallade SR-motorer. Det är en motortyp som ännu inte fått sitt riktiga genomslag på marknaden och som kräver kvalificerade försäljningskanaler.

SR-motorer har fördelar som att de har en enkel och robust konstruktion samt ett stort moment vid både höga och låga varvtal. Rotorn saknar lindningar vilket gör att den tål höga temperaturer och är dessutom lätt att kyla. Emotron har utvecklat en styrmetod som inte kräver lägesgivare på rotorn. Metoden som kallas "Intrasens" använder värden på ström och spänning för att beräkna rotorns position i varje ögonblick.

Tillämpningarna spänner från enklare massmarknadstillämpningar som motorer till luftkonditioneringsanläggningar till tung industriutrustning. Emotron har tillverkat motordrifter för effekter på upp till 40 kW och varvtal på upp till 160 000 varv per minut.



Investmentbolag huvudägare


Idag utgör SR-baserade drivsystem omkring 15-20 procent av Emotrons tillverkning och försäljning. Totalt har Emotron sålt 50 000 drivsystem baserade på SR- teknik. Traditionella produkter som mjukstartare och frekvensomriktare för asynkronmotorer dominerar fortfarande i sortimentet. Men Leif Eriksson siktar på att de SR-baserade drivsystemen skall öka.

Emotron har ingen egen tillverkningsavdelning. Elektroniken monteras hos Vellinge Elektronik och hos Leab, motorerna hos Digimotor och EMS Electronic.

Emotrons största ägare är investmentföretaget Four Seasons. Personal och ledning i företaget äger omkring 25 procent av aktierna

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)