JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avant sväljer Compass för att bli starkare

Den snabbväxande IC-verktygstillverkaren Avant har köpt kollegan Compass för 44 miljoner dollar. Köpet stärker Avants ställning i Europa och förser Compass kunder här med en ingång till Avants teknik.

- Det här är en god nyhet för oss i Sverige, säger Mats Larsson på Cyncrona EDA, Compass svenska representant.

- Avant är ett offensivt företag med produkter som är klart intressanta även för våra kunder.

Compass hittillsvarande ägare, halvledartillverkaren VLSI Technology, har under en tid letat köpare. När man satte Compass på egna ben 1991 fanns tanken att börsintroducera bolaget.

Men enligt uppgift har lönsamheten aldrig varit tillräckligt god och under de senaste arton månaderna har man förbrukat två VD samtidigt som man tappat marknadsandelar till såväl marknadsledande Cadence och uppstickaren Avant.

Sammanslagningen med Avant torde därför stärka företaget.

Avant är förvisso mitt uppe i ett knepigt juridiskt tvistemål med Cadence, men har ändå lyckats bra med försäljningen av sina produkter.



Snabb uppgång


På några år har man marscherat från ingenting till nummer fem på marknaden för programvara för elektronikkonstruktion, med en omsättning på 82,5 miljoner dollar enligt Dataquest. Compass, nummer åtta på listan enligt samma källa, omsätter 46 miljoner dollar. Som jämförelse kan nämnas att ettan Cadence omsätter närmare 400 miljoner dollar.

Compass anses ha haft ett alltför spretigt produktutbud. Men cellbibliotek är ett område där man lyckats väl. Rent tekniskt är det nog detta som är viktigt för Avant.

Marknadsmässigt behöver Avant också förstärkning i Europa, inte minst i Norden. Företaget har knappt någon installation här och ingen svensk representant. Här kan Compass bidra med sitt utvecklingscentrum i franska Sophia Antipolis med ett 80-tal anställda och ett väl utvecklat försäljningsnät.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)