JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledare kan växa 30 procent

Världens halvledarmarknad kan komma att växa hela 30 procent om minnespriserna stabiliseras i år. Det menar marknadsanalytikern Malcolm Penn, som nyligen presenterat företaget Future Horizons senaste prognos.


Om DRAM-priserna stabiliseras kan DRAM-marknadens värde väntas växa i takt med bit-tillväxten, manar Malcolm Penn. Om denna är densamma som under förra året, det vill säga 90 procent, kommer DRAM-marknaden alltså att fördubblas. Och eftersom DRAM-kretsar står för 30 procent av den totala halvledarmarknaden innebär detta en 30 procentig marknadstillväxt totalt sett.

Trots detta ligger dock Future Horizons officiella tillväxtprognos för 1999 på 11 procent för världen och 14 procent för Europa. Anledningen till det är att Malcolm Penn bedömer att världsekonomin är så pass instabil att den hotar att spoliera detta beräkningssätt.

Marknadsanalysföretaget Dataquest har nyligen reviderat sin prognos för 1999 och spår nu en marknadstillväxt för halvledare på närmare 15 procent. Den ursprungliga prognosen låg på 12 procent. Dataquest tror att prognosen snart kommer att revideras uppåt ytterligare.

Övriga prognosmakare är mer försiktiga. Instat tror att marknadstillväxten kommer att ligga på 10 procent, Pathfinder på 11,3 procent, IDC på 8 procent, VLSI på 6 procent, WSTS på 7 procent och IC Insights på 11 procent.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)