JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer utbildning och konsultverksamhet på IVF
- Vi ska få en tydligare profil, säger Peter Wahlberg.

Han har nyligen tagit över chefskapet för elektronikproduktionsdelen på Institutet för Verkstadsteknisk forskning, IVF, i Göteborg efter Bill Brox.



- Många upplever att vi bara jobbar med forskning i grupprojekt men det stämmer inte. Vi sysslar också med utbildning och med konsultuppdrag och vi vill öka den delen av verksamheten.

För att komma dit ska IVF/EP fokusera på två kärnområden där man har mångårig erfarenhet: tillförlitlighet på kretskortsnivå och miljö. Organisationen har därför delats upp i fem temaområden med var sin temaledare. Områdena är miljöanpassning, förbindning & kapsling, material & felanalys, tillverkningsteknik och konstruktionsoptimering.

Idag står de så kallade gruppprojekten, där ett antal större företag delar på kostnaden för ett gemensamt forskningsprojekt, för 70 till 80 procent av verksamheten. Peter Wahlbergs ambition är att konsultdelen ska växa sig lika stor som forskningsverksamheten och svara för cirka 40 procent av den totala omsättningen.

Resterande 20 procent ska vara utbildning. Men då måste man också växa från dagens 28 anställda till mellan 40 och 50 personer på några års sikt.



Stärker industrin


- Primärt ska vi jobba med att höja industrins kompetenskraft vilket skiljer oss från konsulter i allmänhet.

En roll som blir allt viktigare i takt med att storföretagen drar ned sina interna resurser för att utveckla ny processteknik.

- Vi kan ta på oss ett bestämt uppdrag men säljer inte timmar utan sysslar egentligen med att överföra kunskap. Helst jobbar vi med en skugga, en person på företaget som kan ta över kunskapen.

Samarbetet med industrin ger också IVF kunskap och erfarenhet tillbaka.

- Vi lär oss industrins villkor samtidigt som vi kan ge teknikerna i industrin ett mer systematiskt synsätt. Vi tittar mer analytisk på ett problem än företag. De provar olika lösningar och är nöjda när det fungerar, säger Peter Wahlberg.

Ett annat sätt att föra ut kunskap är via utbildning. Bland annat så är det IVF som sätter ihop programmet till Verkstadsindustrins årliga byggsättskonferens.

För att bibehålla kompetensen så krävs dock en fortsatt forskning. För att stärka institutet på den punkten hoppas Peter Wahlberg kunna etablera en filial till Chalmers på IVF.

- Vi har ett samarbete sedan tidigare, bland annat finns ett 17-poängsprogram för civilingenjörsutbildningen i elektronikproduktion och Johan Liu har precis blivit adjungerad professor på Chalmers.

IVF har dock inga grundanslag för att bedriva forskning, som kollegorna i norden, utan är hela tiden hänvisad till att söka finansiering för varje projekt.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)