JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Quickturn ratar Mentor, tackar ja till Cadence

Verktygsleverantören Cadence vill köpa emulatorjätten Quickturn framför näsan på Mentor Graphics som tidigare lagt ett bud på företaget.

Quickturns styrelse har med alla medel motarbetat Mentors planer på ett köp. Men till Cadences frieri säger Quickturnledningen ja.



Cadence och Quickturn vill slå sina påsar ihop. De båda företagens styrelser vill att Cadence, som är marknadens största verktygsleverantör, ska köpa Quickturn, ett företag som specialiserat sig på hårdvaruemulatorer och andra hjälpmedel för att verifiera av stora kretskonstruktioner.

Går affären i lås grusas Mentor Graphics planer på att köpa rivalen Quickturn. Mentor lade redan i augusti ett fientligt bud på Quickturn - företaget vände sig direkt till aktieägarna och erbjöd 12,125 dollar per aktie.

Köpet skulle kunna rädda Mentor ur en besvärlig sits, företaget har fått säljförbud i USA för sin logikemulator efter att Quickturn stämt Mentor för patentintrång. Quickturns styrelse har dock satt sig på tvären, och de båda företagen har under hösten drabbat samman i rätten i flera omgångar.



Komplement kontra konkurrent


Quickturns styrelse menar att ett samgående med Cadence är att föredra framför ett samgående med Mentor för aktieägare, anställda såväl som kunder.

Cadence erbjuder ingen egen logikemulator och Quickturns produkter skulle därför komplettera företagets verktygssortiment, och Quickturn skulle få leva vidare som ett fristående dotterbolag.

Mentor har däremot konkurrerande hjälpmedel, vilket kan leda till att Mentor gör sig av med personal, eller lägger ner Quickturnprodukter. Cadence är dessutom finansiellt starkare än Mentor, och marknadsobservatörer har ifrågasatt huruvida Mentor egentligen har råd att genomföra affären.

Cadences bud är högre än Mentors - aktieägarna erbjuds Cadenceaktier värda 14 dollar per Quickturnaktie. Totalt värderas köpet till 253 miljoner dollar. Nu återstår att se om Mentor höjer sitt bud eller ger upp. Cadence vd Jack Harding ger sin syn på saken i en kommentar till den amerikanska tidningen Electronic Engineering Times:

- Mentors ledning kunde behöva psykiatrisk rådgivning om de väljer att försöka bjuda över Cadence.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)