JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiler får eget mätrum

- Det här är inte enbart en resurs för Ericsson, sa Bengt Undén som är fabrikschef i Linköping när han invigde det nya mäthuset för EMC- och akustikmätningar.

- Jag hoppas att det ska ge ännu bättre samarbete med andra företag i Linköping, med högskolan och med Ericssons utvecklingscentra runt om i världen.



Visserligen krossades inte champagneflaskan mot det nya mäthusets vägg när Linköpings borgmästare Eva Joelsson klippte av bandet den 2 december. Men satsningen blir säkert framgångsrik ändå:

- Det här kommer att stärka Linköping som utvecklingspartner för mobiltelefoner. Vi är en av de få som klarar både akustik- och EMC-mätning, säger Anders Persson som varit huvudprojektledare för bygget.

Ericssons fabrik i Linköping har ansvar för satellittelefoner och dataprodukter men tillverkar också en hel del GSM-telefoner. Huvudansvaret för GSM-telefonerna ligger dock på Kumlafabriken som tillverkar en betydligt större volym. Mellan raderna kan man därför ana ett visst lillebrorskomplex gentemot Kumla som av tradition har starka band med utvecklingsenheten i Lund.

- Det blir både billigare och enklare att komma hit och mäta på nya modeller än att åka till något av de behöriga organ för mobiltelefoner som finns ute i Europa, säger Anders Persson.



Tid för andra


Ericsson räknar inte med att belägga hallarna till hundra procent så det blir möjligt även för utomstående att utnyttja dem.

- Vi hoppas knyta kontakter med andra och även lära av dem när det gäller akustik och EMC. Redan den här veckan kommer det hit studenter från högskolan för att labba.

Med Ericssons nya mätlabb befäster Linköping sin position som landets EMC- hallstätaste stad. Sedan tidigare finns mäthallar hos FOA, FMV, Saab, Emicon och ICL.

- Men vi ska inte konkurrera med de andra genom att sälja tid billigt utan istället utöka samarbetet, säger Anders Persson.

Totalt har Ericsson investerat 15 miljoner kronor i de två mätrummen för EMC och akustik. EMC-hallen är ett Euroshieldrum som byggts av Ce-Bit. Det har en mätsträcka på tre till fem meter och kan användas både för emissions- och immunitetsmätningar upp till 18 GHz.

I dagsläget kan immunitetsmätningar göras enligt standard så att Ericsson själva kan CE-märka telefonerna medan emissionsmätningarna ännu inte är av riktigt samma kvalitet.

- Vi samarbetar med ett behörigt organ för att kvalificera även emissionsmätningarna, säger Anders Persson.

I praktiken innebär det att personal från det behöriga organet kommer att säkerställa att mätningarna uppfyller gällande standarder. Dessutom jämförs resultaten med mätningar som utförts hos det behöriga organet.

Akustikrummet är heldämpat och följer standarden ISO 3745 för frifältsutbredning.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)