JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gratisskiva om strömförsörjning

Att konstruera kraftmatningen till ett elektroniksystem är en konstart i sig.

Med siktet inställt på såväl marknadsföring som utbildning har Ericsson Components producerat en cd där denna konst lärs ut.



Att räkna på ett distribuerat kraftmatningssystem kan vara nog så knepigt. Frågor som tillförlitlighet och termisk analys hör sällan till elektronikkonstruktörens favoritämnen, och ett system behöver inte vara särskilt stort för att avvägningarna mellan ledardimensioner och ström- och spänningsfall ska bli svåra att överblicka.

Just för dessa ändamål har Ericsson Components avdelning för energisystem utvecklat en interaktiv cd med fem olika analysverktyg.

Dessa sägs vara generiska, alltså inte kopplade till Ericssons kraftmoduler, vilket naturligtvis är en sanning med modifikation. För programmet ger under beräkningens gång förslag på lämpliga moduler ur Ericssons sortiment.

Och så fort programmet börjar analysera kostnaderna, närmare bestämt den totala kostnadsbilden - "total cost of ownership" - så är det självklart Ericssons moduler som beräkningarna gäller, även om data för konkurrerande fabrikat kan matas in manuellt.



Elpris och verkningsgrad


Just totalkostnaden är annars en intressant analys. Avvägningen mellan energikostnaderna och kostnaderna för moduler kan ge ganska intressanta resultat. Här ger programmet utmärkta tillfällen till räkneexperiment där faktorer som verkningsgrad, elpris och annat kan varieras.

På skivan finns också datablad, med specialgjorda bilder där användaren kan rotera modulen och se hur den ser ut till exempel underifrån.

Ericsson ger bort skivan gratis till alla intresserade. Man ser den naturligtvis i första hand som marknadsföring, men utbildningssyftet sägs vara lika viktigt.

Adam Edström

http://energy.ericsson.se

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)