JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Växel med FPGA-hjärta

En DTM-växel uppbyggd kring två FPGAer har tagit plats hos Net Insights första kund.


I slutet av november levererade svenska Net Insight sin första produkt, en DTM- växel till Vasa Läns Telefon i Finland. Växeln är i princip uppbyggd kring två FPGAer, och den hanterar switchning av tal, video och data i flera gigabit/s. Exemplet visar hur mycket man kan åstadkomma med programmerbar logik idag.

DTM uttyds Dynamic synchronous Transfer Mode, "Inte helt olikt GSM men på fiber och med betydligt högre bandbredd" är Lukas Holms beskrivning. Han är konstruktören bakom den ena av de båda FPGAerna. Han och en annan konstruktör på Net Insight utvecklade varsin krets. De beskrev konstruktionerna i VHDL och fick ta till en del knep för att klara timingen.

- Vi gick in för att konstruera synkront och med pipeliner, och vi var väldigt noggranna med våra constraints, säger han.

"Constraints" är benämningen på de restriktioner som konstruktören anger för att styra syntesverktyget.



Alltför mycket i labb


De båda konstruktörerna simulerade koden funktionellt före syntes och verifierade timingen med statisk timinganalys efter placering och ledningsdragning. Simulering med återmatade tider använde de däremot sparsamt. Istället blev det mycket verifiering på kortnivå. Så här i efterhand tycker Lukas Holm att det blev för mycket verifiering i labb - det hade varit bättre att hitta felen tidigare.

- Vi var nog för optimistiska.

En asic var aldrig aktuell när projektet startade - det hade tagit för lång tid, varit för riskabelt och kostat för mycket. Nu utvecklar företaget dock en asic som kommer att ersätta mycket av det som idag ligger i FPGAer.

Men Net Insight har även nya FPGA-projekt på gång. Dels tar företaget fram en gränssnittskrets för protokollet E1/T1 för telefontrafik i 2 Mbit/s, dels ett Ethernetkort. Och i dessa båda FPGA-projekt drar man lärdom av det tidigare projektet.

- Nu specificerar vi noggrannare och verifierar mer tidigt i konstruktionsarbetet. Vi arbetar också i team för att få ner ledtiderna, säger Lukas Holm som numera är ansvarig för hårdvaruutvecklingen på företaget.

CvS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)