JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Don för tusentals HF-förbindningar

Kontaktdonsföretaget Thomas & Betts har utvecklat en teknik för anslutning av processorer och stora asicar med tusentals ben, eller kort som kräver många snabba förbindelser mot bakplanet.


En polymer med inbakade metallpartiklar är grunden för Thomas & Betts mångpolsdon och socklar för kretsar med tusentals ben. Tekniken, kallad MPI - Metallised Particel Interconnect - har på sockelsidan nu lämnat försöksstadiet och börjat användas i flera verkliga projekt.

- Det handlar om kundanpassade lösningar för asicar med upp till 5 000 ben, säger Ari Sallavo på företagets finska kontor. Tekniken medger strömmar upp till 4 A per anslutning, eller frekvenser upp till 2 GHz. Just högfrekvensegenskaperna har man utnyttjat i en tilllämpning särskilt avsedd för radiobasstationer, nämligen förbindelser mellan moderkort och bakplan.

Tekniken klarar betydligt fler anslutningar än exempelvis BGA eller andra alternativ som kräver lödning. MPI är en lödfri teknik som tack vare polymerernas elasticitet även kan hantera stora värmeskillnader.

Polymermaterialet är format till små mikrokolonner som hålls på plats av en bärarfilm. Vid kontakteringen pressas kolonnerna samman så att metallpartiklarna leder strömmen. Kontaktresistansen är 20 m? och induktansen runt 0,2 nH mellan två kolonner. Donen klarar uppåt tusen i- och urtagningar.

Nackdelen med tekniken är att den blir dyr, åtminstone vid små volymer, och att polymererna är känsliga för vissa lösningsmedel.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)