JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kretsar lovar billig videoredigering

Nästa jul kan vara värd att vänta på för den som längtar efter att själv spela in och redigera video med mycket god bildkvalitet.

Då kommer förmodligen de första konsumentprodukterna som klarar att komprimera och avkomprimera video med MPEG2. Kretsarna som krävs är redan här.



Hittills har det varit oerhört dyrt med kretsar som klarar att komprimera video med MPEG2. Därför har tekniken enbart varit till för de stora tv-bolagen.

Nu tycks dock en förändring vara på väg. Flera företag satsar på enkretslösningar för persondatorer, videokameror och videobandspelare; konsumentelektronik som väntas dyka upp om ett år.

Först ut med en billig enkretslösning för MPEG2-kodning var I-compression, eller iCompression som man själv vill skriva sitt namn, ett nystartat kaliforniskt företag med en handfull anställda. Kretsen, kallad Vivace-izC, släpptes i somras och det som gör den extra intressant är att den inte bara komprimerar video, utan även ljud och systemsignaler (transport- och programinformation).

Vanligtvis låter man separata kretsar ta hand om ljud och systemsignaler.



Två inbyggda DSP


Vivace-izC innehåller två digitala signalprocessorer, konstruerade av I- compression, som exekverar den egenutvecklade algoritmen för video- och ljudkomprimeringen. Kretsen är tillverkad i 0,35 μm CMOS av den japanska elektronikgiganten NEC. Och priset ligger i dagsläget på strax under 200 dollar för små volymer.

Den andra oerhört intressanta kretsen för framtida digitala videoprodukter släpptes av amerikanska C-Cube för bara några veckor sedan. Kretsen, kallad DVxplore, kan både komprimera och avkomprimera video för MPEG2. Allt detta sköts av en integrerad digital signalprocessor och logik för rörelseberäkning, enheter som i sin tur styrs av en inbyggd MicroSparc-kärna.

Den nya komprimeringskretsen ingår i C-Cubes DVx-familj, som lanserades för ett år sedan. Men till skillnad från tidigare familjemedlemmar riktar man sig med denna krets mot konsumentelektronikmarknaden, med ett riktpris på 75 dollar per styck.



I pc och videobandspelare


Tanken är att DVxplore skall finna sin plats i både morgondagens persondatorer och videobandspelare. I en dator kan den exempelvis användas för att spela in digitala signaler - exempelvis MPEG1 och DV25 som idag är standard i digitala videokameror - samt analoga signaler direkt från en tv, videobandspelare eller analog videokamera. En analog signal från en videobandspelare kan alltså konverteras till MPEG2 för att sedan sparas på en DVD-skiva.

En betydande finess hos kretsen är att den kan generera två signaler då en MPEG2-kodad video spelas upp. Det gör att man kan redigera en komprimerad videosekvens bild för bild, vilket normalt är omöjligt eftersom inte all nödvändig information existerar i det komprimerade formatet (se rutan intill). Vid redigeringen används den ena kanalen för att avkoda videosekvensen framåt och bakåt i tiden, varvid kretsen kan räkna ut de bilder som skall editeras.

Ytterligare en finess är att kretsen kan justera kompressionsgraden med en variabel bithastighet. Det innebär exempelvis att man kan spela in en videosekvens då mycket händer med hög bithastighet för att få bättre bildkvalitet. En lugn sekvens kan istället spelas in med låg bithastighet för att spara lagringsutrymme.

Till skillnad mot I-compressions krets kräver DVxplore en extern ljudkrets, digital signalprocessor eller mikroprocessor för att komprimera ljudet. Däremot kan kretsen ta emot och spela upp digitalt okomprimerat ljud om 16- eller 32- bitar. Dessutom hanterar den synkroniseringen av ljud och bild då en videosekvens spelas upp.



Halvledarjättarna kommer


Även om I-compression och C-Cube har varit först med att släppa billiga MPEG2- kodare så kommer de inte att vara ensamma speciellt länge till. Företag som Matsushita, Sony och NEC har visat upp prototyper av MPEG2-kodare för konsumentelektronik på mässan "Japan Electronics Show" under hösten. Fast än så länge är det enbart Matsushita som angivit att kretsar skall släppas i prover mot slutet av året. De andra kommer förmodligen med kretsar först under nästa år.

Även Hitachi skall släppa en MPEG2-krets för både komprimering och avkomprimering under nästa år. Men till en början kommer företaget enbart att använda den för eget bruk.

IBM Microelectronics, som är en tung spelare vad gäller proffskretsar för MPEG2, har däremot inte angivit någon tidpunkt för en lansering av konsumentkretsar ännu. Men företaget medger att denna typ av kretsar snart kommer i konsumentelektronik. Så förmodligen släpper även IBM en MPEG2-kodare för denna marknad nästa år.

Anna Wennberg

C-Cube representeras i Sverige av Memec.

I-compression har ingen svensk agent, men information finns på www.icompression.com



Ser likheter i bilder


MPEG2 är en komprimeringsteknik utvecklad för överföringshastigheter på upp till 40 Mbit per sekund. Vid MPEG-komprimering utnyttjar man att intilliggande bilder i en videosekvens liknar varandra.

Med hjälp av algoritmer som räknar ut hur föremål rör på sig går det att förutsäga hur en bild ser ut så länge det finns bilder före och efter i videosekvensen som är kända. Eftersom det normalt inte händer så mycket i en videosekvens om fyra-fem bilder, speciellt inte med bakgrunden, räcker det dessutom med att vissa bilder enbart innehåller information om skillnaden till en föregående känd bild. Sammantaget innebär detta att en MPEG-kodad video består av tre typer av bilder: hela bilder, skillnadsbilder samt uträknade bilder. Bara de två förstnämnda lagras eller skickas över nätet.

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)