JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Full fart för Europas halvledarindustri

Trots fortsatta problem på DRAM-marknaden är det snart dags att flytta foten från bromspedalen till gaspedalen. Hög tillväxt och kapacitetsbrist väntar runt knuten.

Det menar Malcolm Penn, chef för marknadsanalysföretaget Future Horizons.



Återhämtningen på den europeiska halvledarmarknaden är redan tydlig hos de oberoende halvledartillverkarna, som åtnjuter en 35-procentig årstillväxt. Även tillverkare av avancerade logikkretsar och flashminnen har börjat få bråda dagar. Och snart sätter tillväxten fart på allvar inom hela halvledarindustrin. En tillväxt på moderata 11 procent i år kan komma att följas av en tillväxt på uppemot 30 procent nästa år.

Malcolm Penn hos marknadsanalysföretaget Future Horizons är full av förväntan inför hösten och början på det nya millenniet. Balansen mellan tillgång och efterfrågan kommer att återställas på den europeiska halvledarmarknaden under de närmaste månaderna, skriver han i sin nyligen reviderade version av rapporten The European Semiconductor Market Report 1996-2004.

DRAM är dock den svaga länken i återhämtningsprocessen. Priskriget mellan de koreanska tillverkarna och amerikanska Micron gjorde att priserna för vissa kretsar halverades under våren efter att ha stabiliserats under ett drygt halvår. Problemen på DRAM-marknaden tycks alltså bestå en tid till. Men enligt Malcolm Penn kommer det inte att hålla tillbaka marknaden i övrigt.

Snart blir det brist


I rapporten varnar han att tillväxtökningen även kommer att leda till kapacitetsbrist. För vissa produkter blir bristen påtaglig redan i slutet av 1999. Detta kommer dock i sin tur att påskynda övergången till tillverkning på 300 mm-skivor. Infineon, Intel, NEC, Samsung, ST Microelectronics och TSMC blir enligt Malcolm Penns bedömning de första med tillverkningslinjer för 300 mm.

Det gäller för industrin, menar Malcolm Penn, att nu snabbt rusta sig för uppgången efter denna den längsta konjunktursvackan i halvledarindustrins 50- åriga historia. Förra årets 30-procentiga investeringsminskningar kommer att få en dramatisk effekt under resten av 1999 och 2000 och marknadsvändningen blir lika tydlig som kollapsen 1995, menar han. Detta eftersom tillverkarna av elektronikutrustning under lågkonjunkturen reducerat sin lagerhållning till ett minimum.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)