JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Para Tech skyddar elektroniken med plast

Genom att belägga kretskort med ett tunt polymerskikt kan man skydda elektroniken mot miljöpåverkan. Tekniken kommer från Para Tech Coating som nyligen har öppnat Europakontor i Sverige.


Det nystartade Järfällaföretaget Para Tech Coating skall börja belägga kretskort med ett tunt skikt av paralyn, cirka 10 μm tjock. Paralyn är en speciell polymerblandning som skyddar elektroniken mot fukt, vätskor, damm och annan miljöpåverkan. Materialet slits inte och värmeledningsförmågan är god.

Tekniken har använts av amerikansk Para Tech i över trettio år, främst i militära tillämpningar, och nu hoppas företaget på ett genombrott i Europa genom att öppna ett bolag i Sverige. Det svenska dotterbolaget Para Tech Scandinavia har grundats tillsammans med svenska HP Etch.

I dagsläget finns all nödvändig utrustning installerade i renrumsmiljöer i IBMs nerlagda fabrik i Järfälla. Företaget räknar med att kunna erbjuda sina beläggningstjänster för prototyper och serieprodukter redan i höst.

- Tanken är att först erbjuda tjänsten i Sverige, sedan i övriga Skandinavien och så småningom i hela Europa, säger Börje Eklund, marknadsansvarig på Para Tech Scandinavia.

Huvudanvändningen för paralyn förväntas vara som elektrisk isolator i mikrovågsapplikationer med höga frekvenser, samt sensorer för fjärrstyrning i svåra miljöer. Bilindustrins höga krav på säkerhet och långa garantitider gör att paralyn även kan slå igenom som skydd mot bilens tuffa miljö.

- Paralynskyddet är dessutom ett billigare alternativ än att lacka eller kapsla in kretskorten, säger Börje Eklund. Att belägga ett kretskort med paralyn är en ganska krävande teknik eftersom materialet måste läggas på substratet i ett jämnt lager, helt fritt från blåsor och håligheter som vid lackning.

Para Tech kommer att utföra paralynbeläggning i Järfälla, men på sikt kommer företaget även att kunna hjälpa kunder att bygga upp sin egen verksamhet.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)