JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microchip bättrar på sina 8-bitare

För att ingen ska behöva tveka om PIC-familjens framtid presenterade amerikanska Microchip nyligen sina planer för det kommande året. Fler instruktioner, mer register och större minne är de viktigaste nyheterna.

(London, Elektroniktidningen)

- Vi kommer att öka antalet instruktioner från 35 till 68 och antalet register från 128 till 256, berättar företaget VD Steve Sanghi.

Den nya familjen får beteckningen PIC16C1xx och är källkodskompatibla med de äldre PIC16Cxx och PIC17Cxx som alla är 8-bitars styrkretsar med riscarkitektur.

- Att vi inte döpt nykomlingen till PIC18Cxx, vilket vore mer naturligt, beror på kunderna inte ska behöva tveka om bakåtkompatibiliteten, säger Steve Sanghi.

En annan förbättring är att processorn direkt kan adressera mer minne. Det är upp till 4 Mbyte programminne och 4 kbyte för data.



10 MHz räcker långt


PIC16C1xx förväntas ge 10 Mips vid klockfrekvensen 10 MHz.

- 10 MHz låter lite men räcker för 99 procent av våra kunder idag. Man måste också komma ihåg att PIC exekverar 70 procent av instruktionerna på bara en klockcykel, tillägger Steve Sanghi.

Han anser att prestanda blir så pass bra att företagets kunder inte ska behöva uppgradera till 16-bitarsprocessorer inom en överskådlig framtid.

I motsats till många andra spelare säljer inte Microchip sina processorkärnor som IP-block. Steve Sanghi medger dock lite motvilligt att man arbetar med att ta fram en asickärna som ska vara klar inom ett år. Större kunder ska alltså kunna skräddarsy produkter kring PIC-kärnan.

- Men vi kommer inte att låta någon annan tillverka dem. Det ska vi göra själva.

Orsaken är krasst ekonomisk. Steve Sanghi ser inte IP-block som någon särskilt lukrativ affärsmetod.



Produkter om ett år


Under första kvartalet nästa år kommer en simulator för PIC16C1xx-kärnan, under andra kvartalet en assemblator och under tredje kvartalet bland annat en C- kompilator och en komplett simulator. Först under fjärde kvartalet kommer de första kretsarna i 28-, 40- och 68-bensutförande.

De lanseras som engångsprogrammerbara kretsar - OTP:er - med 16, 24 respektive 32 kbyte internt programminne. Under 1999 kommer de även i flashversioner.

Det kommer att finnas en mängd periferifunktioner att välja på, bland annat 8/16-bitars räknare, pulsbreddsmodulatorer, AD-omvandlare, spänningsreferenser, UART-gränssnitt liksom CAN-buss.

Microchip håller på att gå över från 0,9 μm kanallängd till 0,7 μm. Det kan låta stenålders i jämförelse med dagens bästa processer som håller 0,25 μm. Men företagets kretsar är ytmässigt små och en äldre, välbeprövad processteknik är billigare och ger högre utfall. Man har också sänkt priserna på flera processorer med 30 procent efter processuppgraderingen.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)