JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spotmarknad för minnen på webben

Dagens kretspriser och årets minneskurvor kan du finna hos AICE, en webbaserad spotmarknad för DRAM och Intelprocessorer.

American IC Exchange, AICE, är namnet på en amerikansk minnesbörs, vars webbplats hör till elektronikvärldens mest välbesökta. På http://www.aice.com/ finns dagsprisnoteringar, främst på olika typer av DRAM, men också på minnesmoduler och Intelprocessorer.

Här finns också grafer som visar hur priserna på den så kallade spotmarknaden har rört sig vecka för vecka under det senaste året. Här går det också att läsa korta dagliga börskommentarer, i stil med "stort DRAM-utbud håller marknaden stilla" eller "processorköparna avvaktar Intels prissänkningar i nästa vecka".

För att få tillgång till prisstatistiken krävs att man registrerar sig som medlem, vilket är gratis för de flesta.



Handlar med överskott


AICE kan beskrivas som något av ett mellanting mellan en börs och en vanlig distributör. Det handlar om överskott från andra distributörer och tillverkare, men företaget lagerför självt produkterna och garanterar deras kvalitet. Enligt AICE kan företag som handlar på börsen komma undan 30 procent under fabrikspriset.

Företaget har också ett så kallat Internetkafé, Café Silica, där köpare och säljare kan mötas och göra förfrågningar. Det förmånligaste erbjudandet klassas som Dagens krets - får det lov att vara femtusen 64Kx16-flashminnen från Atmel för 4,55 dollar styck? Kostar 6,50 i fabriken.

Webbplatsen har funnits i runt ett år, och företaget räknade i somras med 120 000 träffar per månad.

Att priserna är lägre på öppna marknaden än från fabriken beror på att köparnas tillit är större till produkter som kommer direkt från fabriken. AICE försöker komma tillrätta med det genom att bara sälja spårbara komponenter, som bara passerat etablerade distributörer och tillverkare.

AICE tänker också göra kontroller på medlemsföretagen för att se till att minnena inte riskerar att utsättas för elektrostatiska urladdningar.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)