JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Heltals-DSP får bröder med flyttal

Kretsleverantören Texas Instruments presenterar C67x-familjen, en flyttalsutökning av C6x-serien. Kretsarna sägs vara tio gånger snabbare än konkurrerande alternativ.

Världens snabbaste flyttals-DSP heter TMS320C67x. Det påstår åtminstone Texas Instruments som lanserade familjen på Microprocessor Forum som gick av stapeln i Kalifornien härom veckan.

C67x-kärnan sägs vara upp till tio gånger snabbare än dagens flyttalskretsar och företaget utlovar 1 Gflops, alltså en miljard flyttalsoperationer per sekund, när de första kretsarna når marknaden i slutet av 1998. År 2000 ska kretsarna skrämmas upp i hela 3 Gflops om allt går enligt planerna.

Prestandamåtten är onekligen imponerande men bör kanske ändå tas med en nypa salt. När Texas Instruments lanserade C6x-generationen i början av året utlovades 1 600 Mips för familjens första medlemmar. När oberoende analysföretag som BDT - Berkeley Design Technology - senare presenterade jämförande tester visade det sig att nykomlingarna visserligen var snabba, men så mycket som 1 600 Mips var det definitivt inte tal om.



En arkitektur, två familjer


Nåväl, de nya C67-kretsarna bygger på samma arkitektur som heltalskretsarna C62x, en arkitektur som Texas kallar Velocity, av typen VLIW - Very Long Instruction Word. För att kunna erbjuda flyttalsfunktioner till den befintliga arkitekturen har Texas lagt till 30 nya instruktioner och modifierat tre typer av funktionsblock.

Hugade C67-kunder kan börja utveckla program redan nu med existerande C6x- verktyg men först i vår kommer verktyg som även stöder flyttalsinstruktionerna.

Företaget erbjuder även översättningshjälpmedel för kod som utvecklats för Texas äldre C3x- och C4x-familjer. Förhoppningen är naturligtvis att dagens användare av dessa familjer ska välja C67x när det blir dags för en uppgradering.

På Microprocessor Forum cirkulerade till och med rykten om att Texas går ut med C67-familjen i förtid för att hålla kvar Texaskunder som överväger att välja konkurrenten Analog Devices Sharc-familj, en familj flyttalskretsar som lägger rabarber på allt större marknadsandelar.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)