JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enklare styra med oskarp logik

Nu ska det bli enklare att utveckla programvara för styrkretsar med oskarp logik - fuzzy logic. Motorola har tagit fram ett verktygspaket för ändamålet.

Enklare programmering, mindre kod och snabbare exekvering.

Det är några av löftena kring Motorolas nya programpaket Fuzzytech, utvecklat i samarbete med det tyska företaget Inform Software som sysslat med just oskarp logik i över 20 år.

Verktygen är anpassade till styrkretsarna 68HC11 med 8 bitar och 68HC12 med 16 bitar. I den senare finns ett antal dedikerade instruktioner för oskarp logik.

En av poängerna, enligt Motorola, är att man med detta verktyg inte behöver använda några särskilda kretsar, utan kan klara sig med standardstyrkretsar.



Minimerar söktiderna


Verktyget genererar assemblerkod som i HC12-fallet utnyttjar de dedikerade instruktionerna, medan koden är mer generisk för HC11.

Oskarp logik är ett sätt att använda begrepp som "lite" och "mycket" utan att behöva ge dem matematiska uttryck. Tekniken används idag för att minimera söktiderna i skivminnen. I bilar används den för att anpassa ABS-bromsar till vägegenskaperna och för att optimera bränsleinsprutningen. Även inom telekom har oskarp logik börjat användas i växlar, routrar och talkomprimering.

Priset för Fuzzytech ligger på 2 290 dollar i USA. En billigare version för små system finns att få för facilare 199 dollar, och då ingår även ett utvärderingskort.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)