JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PC-program för processövervakning utvecklas mot standarder och öppna system

Microsoft är nu kung, även i processövervakningsvärlden. Det senaste året har programmen överlag blivit mer Windows NT-anpassade, till både utseende, funktion och paketering.

Utvecklingen när det gäller processövervakningsprogram är i många stycken jämförbar med utvecklingen för vanliga kontorsprogram. Precis som Microsofts Officeprogram ersatte en mängd olika program från många tillverkare med ett enda paket, har allt fler tillverkare börjat sälja kompletta programpaket för processindustri.

Denna analogi går ända ned till paketeringsnivå. Det finns flera tillverkare som erbjuder "baspaket" med opertörsprogram, en industriell databas och någon slags mjukvarubaserad PLC-lösning.

Utöver detta kan man sedan köpa övervakningspaket för både diskreta processer eller satsvisa processer.

Redan för ett år sedan, när Elektroniktidningen senast gjorde en marknadsnyckel för övervakningsprogram, var Windows NT det operativsystem som hade den bästa framtidutsikten i denna nisch. Men nu är NT definitivt etablerat och närmast en standard.



Mer enligt standarder


Microsoftdominansen för också med sig att allt fler tillverkare anpassar gränssnittet mer enligt de befintliga standarderna för Windowsprogram.

Det gör man helt enkelt för att göra det lättare att hantera programmen och för att minska utbildningsbehovet. Det vill säga om programmen fungerar som alla andra Windowsprogram behöver man inte gå på kurs.

Integrationen mellan övervakningsprogrammen och andra Windowsbaserade program har också ökat. En hel del program på marknden använder så kallade ActiveX- komponenter som gör att det är lättare att jobba med programmen tillsammans med andra Windowsprogram.

Om det går att tala om öppna system och gränssnitt i en Windowsmiljö så är det det som gäller för övervakningsprogram. Det är sannolikt att möjligheterna att köpa komponenter - och använda dem tillsammans - från olika tillverkare kommer att öka kraftigt under de närmaste åren. Det ger köparna större valfrihet och möjlighet att köpa det som passar bäst.

Björn Segerblad

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)