JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska Intertex först med inbyggd kortläsare i snabbt modem

De smarta korten har lämnat uppfinnarstadiet. Det bekräftades under Scandicardmässan i Stockholm förra veckan.

Få utställare hade någon större teknisk innovation att visa upp, men svenska Intertex ställde ut ett nytt modem med kortläsare och en egenutvecklad asic.

Flera stora drakar fanns på plats men ut teknisk synvinkel var det ett relativt litet företag som stod för det mest intressanta. Det svenska modemföretaget Intertex ställde nämligen ut ett modem med inbyggd kortläsare och ett numeriskt tangentbord på ovansidan. En i sig tämligen enkel idé kan det tyckas.

Men Petter Magnusson på Intertex håller inte med:

- Vad jag vet är det bara vi som har lyckats med det här, förklarar han.

För att hantera modemchipset, som är det senaste 56,6 kbps-chipset från Rockwell, och kortläsaren har Intertex utvecklat en egen asic.

- Våra modem har alltid haft en del speciella funktioner, påpekar Petter Magnusson, och nu har vi stoppat in en del av de funktionerna direkt i asicen.

Japanska NEC har fått bidra med asicen, en tämligen enkel modell i 1 μm-teknik och med 5 000 grindar. Intertex har sedan konstruerat med hjälp av det hårdvarubeskrivande VHDL.

- Vi använder faktiskt asicen i de modem som inte har smartcardläsare också, säger Kalle Ståhl, ägare, innovatör och VD för Intertex. Mest för att vi har stoppat in en mängd olika funktioner i asicen, som till exempel drivkrets för teckenfönstret, lite minneshantering och en del funktioner för framtiden.

Att bygga in en smartcardläsare i ett modem utan att göra en egen asic bedömer Kalle Ståhl som knepigt och om inte annat knappast ett smart beslut om man vill tjäna pengar på sina produkter.

- För att hantera kortläsare behövs ytterligare en UART och en del styrkretsar, nej det är knappast ekonomiskt, bedömer Kalle Ståhl.



Vill övertyga banker


Enligt Petter Magnusson pratar företaget för närvarande bland annat med S-E- Banken, ett vars bank på Internet blivit en succé. Meningen är att man ska lyckas övertala banken att använda modem med kortläsare istället för den lilla dosa som varje kund använder för att identifiera sig. Men än så länge är det mest en förhoppning.

Om nu Intertex inte lyckas övertyga banker och andra är det knappast priset det kommer att stupa på. Petter Magnusson räknar med att kortläsarmodemen kommer att bli omkring 200 kronor dyrare än ett motsvarande modem utan kortläsare.

Och då handlar det om slutkundled, i stora volymer blir det ännu mindre skillnad.

Det är volymer som Intertex hoppas på. Redan idag tillverkar företaget ett förvånansvärt stort antal modem. I alla fall för att vara en svensk modemtillverkare och med världsmått en lilleputt.

- I dagsläget skeppar vi omkring 10 000 modem varje månad, avslöjar Petter Magnusson och berättar vidare:

- Vi säljer en hel del till de stora företagen både i Sverige och utomlands, främst därför att vi har finesser som andra inte har.

Kalle Ståhl får knappast vara ensam om sin uppfinning. Blir idén en succé lär modemgiganterna snabbt ta fram motsvarande lösningar för sina egna modem.

Björn Segerblad

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)