JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kaliber, Tecono och Kontest blir Teleinstrument Nordic

Bergman & Beving väcker nytt liv i det anrika firmanamnet Teleinstrument. Under etiketten Teleinstrument Nordic Group samlar man allt man har inom test och produktion.

För en utomstående är det inte alltid lätt att hänga med i svängarna när Bergman & Beving stuvar om. Det senaste draget, att slå samman agenturföretagen Kaliber, Tecono och Kontest, verkar dock svara väl mot marknadens behov.

Inom industrin integreras ju test allt mer med olika former av produktion, och att då ha ett och samma företag som säljer produkter och tjänster för dessa områden är onekligen logiskt.

- Mer än så, det är vårt sätt att knyta ihop och dra större nytta av verksamheter som idag lever sina egna liv. Vi blir ett starkare företag och förhoppningsvis mer attraktiv som partner i elektronikindustrin, säger Teleinstrument Nordics VD Håkan Franzén.

- I vår nya form kan vi vara med och kämpa om affärer i varje större elektronikprojekt i Norden. Tidigare räckte vi ibland inte till, säger han.

Den nya konstellationen ska arbeta under namnet Teleinstrument Nordic Group. Totalt har man 25 agenturer. Moderbolaget, Teleinstrument Nordic AB med säte i Stockholm består alltså av det som tidigare var Kaliber, Tecono och Kontest. I den svenska gruppen ingår också Columbia AB som bland annat gör testfixturer.

Teleinstrument Nordic AB äger i sin tur ett dotterbolag i vart och ett av de andra nordiska länderna - Tecono i Finland och Teleinstrument A/S respektive AS i Danmark och Norge. Företaget får totalt en omsättning kring 300 miljoner kronor, varav hälften i Sverige, en tredjedel i Finland och resten jämnt fördelat mellan Danmark och Norge. Totalt har man 90 anställda, varav 50 i Sverige.

Håkan Franzén målar upp en vision där nya Teleinstrument är Nordens ledande leverantör inom produktion och test. Och han lämnar dörren öppen för nya områden - konstruktion, support och kundhantering för att nämna några.

- Kaliber, Tecono och Kontest har många gemensamma kunder. Och dessa letar efter färre, men starkare partner, som också kan knyta ihop forskning, utveckling, pilotproduktion, montering och test på ett bra sätt, säger Franzén.

- Vi har gått från ett handelsföretag till ett kunskapsföretag. Vår samlade kompetens är unik i Norden. Nu är vi den partner industrin behöver, säger Franzén.

Trots fusionen kommer de tre företagsnamnen att existera vidare. Varumärkena anses för starka för att tas bort. Administrativt och juridiskt är det dock Teleinstrument Nordic AB som är det nya företagets namn.

Adam Edström



B&B gör om även på komponentsidan


Även Bergman & Bevings komponentbolag ska struktureras om. Från och med oktober försvinner Bexab, Nordcomp, Scandcomp, Okab och Repdelco som självständiga företag.

All komponentverksamhet kommer i stället att finnas under bolaget Acte NC Sweden AB, i dagligt tal kallat Acte. De gamla bolagen finns dock kvar som varumärken och försäljningsdivisioner i Acte.

En del funktioner som lager, administration, datorer, reception och telefonväxel kommer att bli gemensamma.

Förändringarna syftar, enligt VD Gunnar Åhlander, till att stärka företagets infrastruktur.

AE

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)