JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tyska Telekom torskar tvist

Tyska Telekom måste släppa de privata konkurrenterna fram till kunden, inte bara till televerkets datoriserade telefonväxlar.

Det står klart sedan en regional domstol dömt till företages nackdel.

När de privata telebolagen Mannesmann-Arcor, Otelo samt Netcologne snart hyr in sig på Telekomnätet vill de nå ända fram, till den enskilde kunden. Telekom har hittills sagt nej: Det räcker om ni får förbindelse fram till växeln. Resten sköter vi!

Man har hänvisat till att en del av ledningsnätet är av koppar, en del är optokabel och att det är bäst att Telekom administrerar detta system. De privata lät sig inte nöja och har tagit strid: Vi vill ha lika villkor och vara säkra på att inte information om våra samtal läcker över till Telekom.

Den tyske postministern Wolfgang Bötsch köpte argumentationen: Telekom måste genast lämna ett konkret förslag på hur de privata telebolagen ska ha egen kontroll hela vägen fram! sa Bötsch. Telekom lydde, under protest. Man ifrågasatte om Bötsch hade rätt att vara egenmäktig skiljedomare. Det hade han, enligt den regionala domstol, som på Telekoms begäran tagit upp saken. Domarna hänvisar till den nya och önskade konkurrensen och sa att den kommer i första rum-met.

Det är en viktig markering inför fortsättningen på de likaledes fastkörda förhandlingarna om vad de privata teleoperatörerna ska betala för att få använda Telekoms ledningar.



Tio procent mindre


De privata klagade över PTT:s dyra ledningshyra, och regeringen reagerade med att skära ner räkningarna med tio procent direkt, kanske mer sen. De privata bolagen har också invändningar mot att kontrollera sig själva.

I Tyskland hänger det på Klaus-Dieter Scheurle, som hittills varit en anonym avdelningschef i Post- och teleministeriet. Han har just utsetts att basa för konkurrens och rättvisa inom telekommunikationen. Scheurle blir en makthavare, eventuellt också kändis.

Så har det gått i USA, där chefen för Federal Communications Commission Reed Hundt står i klass med riksbankschefen Alan Greenspan.

Lars-Gunnar larsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)